Nederland stemt niet over kernwapenverbod: 'Tekst bevat onjuistheden'

Aangespoord door een internationale coalitie gaan de Verenigde Naties onderhandelen over een internationaal kernwapenverbod. Dit is de uitkomst van een stemming in de Algemene Vergadering van de VN over een resolutie die oproept tot de onderhandelingen. Nederland stemde donderdag niet mee, omdat er een aantal 'onvolkomenheden' in de tekst zouden staan.

Bert Koenders moest zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor het onthouden van stemmen. Foto Reuters

Tijdens de stemming van de First Committee van de Algemene Vergadering van de VN stemden 123 landen voor de resolutie, 38 tegen en brachten zestien landen geen stem uit. Nederland was er daar één van. De Tweede Kamer wilde dat Nederland voor de resolutie zou stemmen, maar NAVO-bondgenoot VS wilde dit juist niet.

Vredesactivisten, filmsterren, actiegroepen en voormalig regeringsleiders hebben vier landen zo ver gekregen een resolutie in te dienen bij de VN. De Nederlandse vredesorganisatie Pax, die zich al jaren sterk maakt voor onderhandelingen over een kernwapenverbod, spreekt van een 'historische doorbraak'. De resolutie moet een kernwapenvrije wereld dichterbij brengen. 'Een verbod op kernwapens is de meest beloftevrije stap daar naartoe', zei directeur Jan Gruiters tegen persbureau ANP.

Uitleg

In een brief aan de Tweede Kamer gaf minister Koenders van Buitenlandse Zaken uitleg aan de Tweede Kamer over waarom Nederland zich onthield van stemmen terwijl eerdere versies van de resolutie wel werden gesteund. In de uiteindelijke tekst stonden volgens Koenders een aantal onvolkomenheden en onjuiste constateringen. 'Niettemin, en vooral omdat het rapport een aantal constructieve elementen bevatte, heeft Nederland niet tegengestemd maar zich van stemming onthouden', zo staat te lezen in de brief aan de Kamer.

Nederland stemde als enige NAVO-land niet. De andere leden stemden tegen de resolutie. De kernwapenstaten (Frankrijk, de VS, Rusland, Israël en Groot-Brittannië) stemden tegen de resolutie en zullen niet aan de conferenties deelnemen. 'Hoewel het positief is dat Nederland de resolutie niet keihard afwijst, zoals alle kernwapenstaten, blijft dit besluit moeilijk te begrijpen. Opnieuw negeert de Nederlandse regering namelijk een uitdrukkelijke wens van de Tweede Kamer', zei Pax-directeur Gruiters.

Meer over