Nederland stelt ruim half miljard beschikbaar voor wederopbouw Sint Maarten

Nederland stelt 550 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van Sint Maarten. Het geld komt in een fonds dat wordt beheerd door het ministerie van Binnenlandse Zaken. De eilanden Sint Eustatius en Saba, twee maanden geleden ook door orkaan Irma getroffen, krijgen 67 miljoen euro financiële hulp.

Remco Meijer
Een inwoner van Sint Maarten ruimt de ravage op na orkaan Irma. Beeld Joris van Gennip
Een inwoner van Sint Maarten ruimt de ravage op na orkaan Irma.Beeld Joris van Gennip

Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) zei dat het geld 'alleen getrancheerd vrij komt'. Dat betekent dat de financiële steun gekoppeld wordt aan concrete projecten. Internationale organisaties zoals de Wereldbank krijgen hierin een rol.

Knops: 'Wij maken nu een gebaar, maar verwachten wel dat Sint Maarten coöperatief meewerkt aan de voorwaarden die wij hebben gesteld.' Nederland eist dat eerst de Integriteitskamer functioneert, waarover al twee jaar geleden afspraken zijn gemaakt. Die moet toezien op deugdelijk bestuur en corruptie tegengaan. Ook moet de grenscontrole op orde zijn. Daartoe wil Nederland extra marechaussees inzetten. Sint Maarten trekt veel illegalen aan.

Nieuwe verkiezingen

Premier William Marlin kon tot nu toe niet volledig akkoord gaan met deze eisen, maar verloor de steun in de Staten van het autonome land. Dit parlement van Sint Maarten vond dat hij te lang twijfelde en stemde wel in. Marlin is nu demissionair. De gouverneur van het eiland heeft opdracht gegeven te onderzoeken of een interim-regering kan worden gevormd, in afwachting van de voor 8 januari uitgeschreven verkiezingen.

Of die doorgaan, is twijfelachtig. Het kiesbureau zegt dat het fysiek en juridisch onmogelijk is op het verwoeste eiland verkiezingen te organiseren. Dat zou een democratische uitkomst in de weg staan. Knops zei dat hij in de komende dagen van gouverneur Eugene Holiday hierover meer hoopt te horen.

Voorwaarden

Op zijn wekelijkse persconferentie zei minister-president Mark Rutte dat er 'nul euro' beschikbaar is zolang Sint Maarten niet 'expliciet' aan de voorwaarden van Nederland heeft voldaan. 'We willen helpen met de noodzakelijke wederopbouw, maar dat moet op een verstandige manier gebeuren. Vandaar onze randvoorwaarden. Het grenstoezicht moet op orde zijn, om te voorkomen dat er mensen naar het eiland komen die weten dat er daar de komende tijd wat te verspijkeren valt.'

Twee maanden nadat orkaan Irma over Sint Maarten raasde, is nog altijd onduidelijk hoe Nederland het zwaar getroffen eiland financieel gaat bijstaan. Het kabinet heeft een hulpfonds van enkele honderden miljoenen euro's gereserveerd, maar wil zeker weten dat het geld goed terecht komt. De vraag is alleen: wie op het eiland gaat die garantie geven? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden