Nederland steekt de landsgrenzen over

Nederlandse bedrijven sloegen deze week hun vleugels uit in het buitenland. Voor soms miljarden tegelijk haalden zij contracten binnen, of namen zij buitenlandse concurrenten over....

Van onze verslaggever Olav Velthuis

China veroorzaakte deze week een juichstemming bij P & O Nedlloyd. De containerrederij boekte in 2004 de grootste winst uit zijn bestaan: 310 miljoen dollar. Zo veel vraag is er naar containervervoer, dat P & O Nedlloyd zijn vrachttarieven met 13 procent kon verhogen.

Het buitenland speelde ook Shell in de kaart. Shell gaat in Qatar met het staatsoliebedrijf een groot gasveld exploiteren. Daarmee moet vanaf 2012 aan de gasvraag uit Europa en de Verenigde Staten worden voldaan. De waarde van het contract is zes miljard dollar. Mede door de snel gestegen olieprijzen schiet de beurskoers van Shell ondertussen omhoog.

Voor Numico, maker van onder meer Bambix en Olvarit, was het buitenland deze week vooral een belofte. Het bedrijf maakte bekend voor vierhonderd miljoen euro Mellin over te nemen. Dat is de snelstgroeiende babyvoedingfabrikant van Italië. Waarom die markt zo aantrekkelijk is?

Numico-topman Jan Bennink: 'Italiaanse baby's eten nog vaak moeders pappot en drinken koemelk.' Numico verwacht dat de omzet in 2005 met een kleine 10 procent zal groeien.

Ook de Nederlandse PTT van weleer is de grens overgestoken. En hoe. 'Dit jaar zullen we voor het eerst op buitenlandse markten meer post winnen dan we in Nederland verliezen', zei TPG-topman Peter Bakker bij de presentatie van de jaarcijfers. Die stap lijkt het bedrijf geen windeieren te leggen. De winst van TPG verdubbelde vorig jaar naar 667 miljoen euro.

Ook KPN, dat andere voormalig PTT-bedrijf, boekt een groot deel van zijn omzet over de landsgrenzen. Het grootste klantenbestand van KPN is - via dochterbedrijf E-plus - niet Nederlands maar Duits. Volgens bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer is KPN het efficiëntste telecombedrijf van Europa. Toch schrapt KPN de komende jaren achtduizend banen. De nettowinst daalde van 2,7 miljard euro naar 1,5 miljard euro.

Maar expansie in het buitenland is niet zaligmakend. Ook dat bleek afgelopen week. Shell heeft bijvoorbeeld last van ruzie tussen Indonesië en Maleisië. De Indonesische regering stond het Nederlands-Britse bedrijf toe olie uit de grond te halen voor de kust van Borneo, maar nu stelt Maleisië dat dit olieveld ook op zijn grondgebied ligt.

En Numico mag dan de markt opgaan in Italië, uit Brazilië trekt de babyvoedingmaker zich helemaal terug, en uit China gedeeltelijk. De omzet groeit in die landen niet snel genoeg en de marges zijn er te klein.

Wolters Kluwer, ten slotte, maakte in 2004 weliswaar winst, maar door de dure euro daalde de omzet van 3,4 naar 3,3 miljard dollar. Iedere dollar die het bedrijf in Amerika verdient, levert teruggerekend naar euro's minder op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden