KVGN

Nederland steeds duurzamer dankzij innovatieve groen gas-technologie

Groen gas is het duurzame alternatief voor aardgas. Op dit moment produceert Nederland al miljoenen kubieke meters hernieuwbaar en dus duurzaam gas. Dankzij innovatieve technologie kunnen dit in de toekomst echter miljarden kubieke meters worden.

Beeld KVGN

Het winnen van brandbaar gas uit voedselresten, huisvuil, sloophout, landbouwafval, mest en andere afvalproducten is sterk in opmars. Nederland telt inmiddels al tenminste 150 locaties waar biogas wordt geproduceerd. Op dit moment gebeurt dat meestal met behulp van vergisting. In futuristisch ogende installaties met een wirwar aan roestvrijstalen buizen en ventielen transformeren legers hongerige bacteriën het afval tot biogas. Met een daarvoor geschikte motor kan daar direct elektriciteit en warmte mee worden opgewekt. Maar het biogas kan ook worden gezuiverd tot 'groen gas', dat hoofdzakelijk uit methaan bestaat. Dit groene gas is een ideale vervanger voor de fossiele brandstof aardgas.

Voor Nederland speelt de productie van biogas en groen gas dan ook een belangrijke rol in de binnen Europa afgesproken verduurzaming van onze energieproductie. Dit jaar produceert Nederland in totaal al zo'n 95 miljoen kubieke meter groen gas, In 2025 moet dat al zijn gegroeid tot zo'n 500 miljoen kubieke meter en in de iets verder verwijderde toekomst zijn de plannen voor groen gas nog aanmerkelijk ambitieuzer. Dankzij slimme startups, forse investeringen van de Nederlandse gassector en de introductie van veelbelovende innovatieve technologieën zal de productie van hernieuwbaar gas dan al snel oplopen tot miljarden kuubs per jaar.

Advertisement

Innovatieve Nederlandse bedrijven

Een van de innovatieve bedrijven die daar mogelijk een belangrijke bijdrage aan gaat leveren is Bareau. Het in Heerenveen gevestigde bedrijf heeft een proces ontwikkeld dat het mogelijk maakt om gas te winnen uit huishoudelijk afvalwater of vergelijkbare natte organische afvalstromen. Deze zogenaamde 'natte biomassa' wordt als grondstof gebruikt in een volledig van zuurstof afgesloten container. 'Een biologische stoommachine', noemen de makers van Bareau die. Een futuristische machine is het ook. Onder 20 bar druk, en bij een temperatuur van ruim 50 graden Celsius, ontstaan onder meer groen gas en koolstofdioxide.

Met toevoeging van door elektrolyse (onder stroom zetten van water) verkregen waterstof kan ook de ontstane koolstofdioxide omgezet worden in groen gas. Daarmee verdubbelt de geproduceerde hoeveelheid groen gas bijna. Bovendien komt de kwaliteit van het gas op of zelfs boven dat van in Slochteren opgepompte gas uit. En dankzij de in het systeem verwerkte zuiveringstechnieken kunnen daarna ook nog fosfaat, zware metalen en stikstof worden afgescheiden, net als medicijnresten en andere mogelijk verstorende stoffen. Zo draagt Bareau dus niet alleen bij aan een duurzame brandstofproductie, maar helpt het bedrijf ook mee aan het behoud van een goede water- en milieukwaliteit.

Superkritische watervergassing

Minstens even veelbelovend is de nieuwe technologie van SCW-Systems. De technologie bootst de natuurlijke processen na waarbij aardgas ooit is ontstaan. In de natuur ontstaat dat gas tijdens een miljoenen jaren lang durend proces dat zich diep onder de grond en onder hoge druk afspeelt. De technologie van SCW-Systems maakt het mogelijk om datzelfde complexe proces binnen slechts enkele minuten te laten plaatsvinden. Bij dit zogenoemde Superkritisch Watervergassen zet dit in Alkmaar gevestigde bedrijf, onder hoge druk en temperatuur, de als grondstof gebruikte natte biomassa om in duurzame gassen.

De koolwaterstoffen van biomassa vallen letterlijk uit elkaar in water dat zich in de zogenaamde 'superkritische fase' bevindt. Door dat proces ontstaan de brandbare gassen waterstof en methaan, maar ook schoon water en enkele herbruikbare grondstoffen. Zo kan de technologie van SCW-Systems bijvoorbeeld ook verschillende soorten mineralen en CO2 terugwinnen en opnieuw gebruiken. Een uitstekend voorbeeld van een circulaire economie, waar tegenwoordig steeds meer innovatieve bedrijven mee bezig zijn. Op dit moment bouwt SCW Systems samen met Gasunie New Energy 's werelds eerste industriële superkritische watervergasser in Alkmaar.

Beeld KVGN

Internationale reputatie

Ook bij Ambigo wordt gebruik gemaakt van verhitting om groen gas uit restafval (met name droge biomassa) te winnen. Ambigo is een consortium van partijen dat in Nederland de productie van groen gas middels vergassing wil demonstreren. Onder die partijen is ook het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), Nederlands grootste onderzoeksinstituut op energiegebied. Het centrum heeft nationaal en internationaal een grote reputatie op het gebied van onder meer zonne-energie, windenergie en milieuonderzoek. En dus ook het produceren van hoogwaardig, duurzaam gas uit biomassa.

Het Ambigo-project biedt een podium aan de mede door het ECN ontwikkelde MILENA, OLGA en ESME technologieën. Deze technologieën te samen kunnen met een zeer hoge efficiëntie (ongeveer zeventig procent) en zonder schadelijke milieueffecten biomassa omzetten in groen gas. MILENA is de technologie die middels verhitting de biomassa in een gas omzet. OLGA technologie zuivert het gas door teren en stof te verwijderen, die naar MILENA worden teruggestuurd om alsnog in gas omgezet te worden. Het resulterende schone gasmengsel bevat al veel methaan, maar is nog geen groen gas. ESME technologie zet dit mengsel om in zuiver groen gas, wat in ons aardgasnetwerk gevoed kan worden.

Het verschil met de eerder genoemde technologieën zit in het vochtgehalte van de ingezette biomassa. Ambigo gebruikt geen natte biomassa, maar een meer droge, houtachtige biomassa. Een belangrijk verschil met de huidige biogasinstallaties is de potentiele capaciteit. Ambigo is een demonstratie project, maar levert meer dan twee keer de hoeveelheid groen gas als een gemiddelde biogasinstallatie in Nederland.

Nederlands trots

In vergelijking met alternatieve productiemethoden is deze technologie in staat veel meer soorten afval en biomassa te vergassen. En met het gas dat zo geproduceerd wordt, kunnen bijvoorbeeld ook transportbrandstoffen als CNG, LNG en biodiesel worden geproduceerd. Niet voor niets zijn inmiddels ook enkele grote partners aangeschoven. Daaronder ook Gasunie New Energy, ENGIE en Dahlman Renewable Technology, een echte specialist in (duurzame) energietechnologie. Met behulp van deze partijen wordt de technologie verder ontwikkeld én internationaal uitgerold. De MILENA en OLGA technologie is al commercieel verkrijgbaar op grotere schaal. Daarmee gaan deze Nederlandse bedrijven zeer waarschijnlijk ook een belangrijke bijdrage leveren aan de wereldwijde ontwikkeling van grote hoeveelheden duurzame energie. En dat is uiteraard iets waar we best trots op mogen zijn.

Meer weten? kijk op gas2050.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.