Nederland staat vierkant achter actie Trump in Syrië

Politiek Den Haag staat vierkant achter de Amerikaanse luchtaanval op een Syrische legerbasis die vannacht plaatsvond in opdracht van president Donald Trump. Het is een 'proportionele reactie' op de gifgasaanval in Syrië eerder deze week waardoor 'honderden onschuldige mensen en kinderen vielen ten prooi vielen aan de vernietigende werking van gifgas', stelt het demissionaire kabinet van VVD en PvdA in een verklaring. Het is ook 'een waarschuwing aan Assad dat het gebruik van gifgas nooit kan.'

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders in gesprek met VVD-Kamerlid Han ten Broeke. Beeld anp

Tegelijkertijd benadrukt het demissionaire kabinet het belang van een 'gezamenlijk antwoord op het drama in Syrië' en niet een eenzijdige actie van de VS, ook al ligt dat 'heel ingewikkeld' en lijkt het volgens sommigen 'bijna onmogelijk'. Eerder deze week blokkeerden Rusland en China nog een gemeenschappelijke resolutie tegen Syrië in VN Veiligheidsraad.

VN-route

'We moeten terugkeren naar de weg van de Verenigde Naties, die is nu heel belangrijk', vindt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. 'Het belangrijkste is dat dit moet bijdragen aan een terugkeer naar de onderhandelingstafel.' Volgens Koenders heeft het Syrische regime met de installatie van chemische wapens herhaaldelijk de VN getart. Ook hij heeft begrip voor de 'forse waarschuwing' van de regering-Trump aan de Syrische regering-Assad.

De buitenlandwoordvoerders van de politieke partijen die momenteel proberen een nieuw Nederlands kabinet te vormen - VVD, CDA, D66 en GroenLinks - noemen de Amerikaanse aanval eveneens 'begrijpelijk'. Zij vinden net als het demissionaire kabinet dat de internationale gemeenschap gezamenlijk duidelijk moet maken dat het gebruik van chemische wapens niet acceptabel is.

Rechtvaardige vergeldingsactie

'Een begrijpelijke en zeer waarschijnlijk ook te rechtvaardigen militaire vergeldingsactie van de Amerikanen', zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke De VVD'er wijst al sinds 2013 op het gevaar van het 'verwateren van de norm' dat chemische wapens niet mogen worden gebruikt. De toenmalige Amerikaanse president Barack Obama greep niet in na een gifgasaanval die toen plaatsvond in Syrië. Ten Broeke: 'Waarna we vele chloorgas-aanvallen, de inzet van mosterdgas en nu zelfs opnieuw Sarin hebben zien gebeuren.' Volgens de VVD'er is 'de centrale vraag nu of het signaal dat uitgaat van deze beperkte en vooral symbolische aanval gezien moet worden als vergelding of als regime-change'.

Ook het CDA en D66 hebben begrip voor de Amerikaanse aanval en vragen zich net als de VVD af of er sprake is van een koerswijziging van de regering-Trump. 'Het is begrijpelijk dat de VS geprobeerd hebben de chemische faciliteiten uit te schakelen na de ongekend barbaarse aanvallen van Assad tegen onschuldige burgers. De vraag is of dit onderdeel is van een bredere strategie van Trump', zegt CDA-Kamerlid Raymond Knops.

D66'er Sjoerd Sjoerdsma: 'Het was de afgelopen jaren pijnlijk om te zien dat de Veiligheidsraad de herhaalde inzet van chemische wapens in Syrië niet kon stoppen. Hoe opmerkelijk deze koerswijziging van Trump ook is, in dat licht is deze gerichte Amerikaanse actie begrijpelijk. Hopelijk herstelt het de norm en schrikt het Assad af opnieuw oorlogsmisdaden te begaan door chemische wapens in te zetten.'

Herhaling voorkomen

GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: 'Iedereen die de impact van de gifgas aanval zag, begrijpt dat een reactie niet uit kon blijven. Wel is het essentieel dat deze reactie van de tot nu toe zo onvoorspelbare Trump wordt ingebed in bredere internationale inzet om Assad ter verantwoording te roepen en herhaling te voorkomen.'

Meer over de Amerikaanse luchtaanval op Syrië

Liveblog
Volg dit liveblog voor het laatste nieuws, analyses van onze correspondenten en internationale reacties.

Een tik op Assads vingers
Met de militaire aanval op Syrië doet Trump iets wat zijn voorganger Obama nooit durfde. Hoe groot kunnen de consequenties zijn?

Schieten vanuit de heup
Zo kun je dus ook regeren: vanuit de heup. De niet geplande en nauwelijks beredeneerde raketten die Donald Trump vannacht afvuurde waren een reflex, in gang gezet door beelden van de gifgasaanval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden