Nederland staat stil bij oorlogsslachtoffers

In het hele land worden woensdag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, oorlogshandelingen en vredesmissies herdacht. De Nationale Herdenking vindt traditioneel plaats in Amsterdam....

ANP

De Nationale Herdenking vindt traditioneel plaats in Amsterdam. De 17-jarige Eveline van Rijswijk draagt op de Dam haar gedicht ‘Kleur’ voor. In dit gedicht schrijft de scholiere dat geen kleur ooit voor oorlog is ontworpen. ‘Enkel vrijheid kent kleur.’

Later volgt de kranslegging op de Dam door onder anderen koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Máxima. Premier Balkenende houdt een toespraak. Om 20.00 uur nemen de deelnemers aan de herdenkingen overal in het land twee minuten stilte in acht, ter nagedachtenis aan hen die het leven lieten.

De Georgische president Michail Saakasjvili en zijn Nederlandse echtgenote Sandra Roelofs wonen op Texel een herdenking bij voor Georgische militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog op het eiland sneuvelden. De Georgiërs maakten deel uit van het Duitse leger, maar kwamen in 1945 in opstand tegen de Duitsers.

In de Utrechtse wijk Lombok herdenken christenen en moslims gezamenlijk de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Westerbork en Amsterdam is er voor de nationale herdenking een stille tocht.

Alle treinen staan om 20.00 uur twee minuten stil. Op de stations Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Den Haag Centraal, Rotterdam Centraal, Amersfoort en Roosendaal worden bovendien kransen gelegd.

Het Verkeerscentrum Nederland adviseert bestuurders via radio, teletekst en de Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP's) hun voertuig tijdig op een parkeerplaats te zetten. Het centrum wil voorkomen dat automobilisten hun voertuig rond 20.00 uur in de berm of op een vluchtstrook parkeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden