NieuwsGeluk

Nederland staat nu in de top-vijf gelukkigste landen ter wereld

Nederland is gestegen op de ranglijst van gelukkigste landen ter wereld. Het heeft Zwitserland ingehaald en staat nu op de vijfde plaats. Dat blijkt uit het World Happiness Report, een jaarlijks onderzoek van de Verenigde Naties onder 156 landen.

Redactie
null Beeld Ton Koene
Beeld Ton Koene

‘Geluk’ is gemeten met enquêtes waarin mensen hun eigen leven evalueren. Het onderzoek is tussen 2016 en 2018 uitgevoerd.

Lijstaanvoerder is Finland. Daarna volgen Noorwegen, Denemarken en IJsland. Landen als het Verenigd Koninkrijk (15), Duitsland (17), België (18) en Frankrijk (24) doen het minder goed dan Nederland. Zuid-Soedan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Afghanistan zijn het minst gelukkig.

Benin is er de laatste jaren het meest op vooruitgegaan. In 2012, waarin het eerste World Happiness Report werd gepubliceerd, stonden slechts vier landen lager dan het Afrikaanse land. Sindsdien is het vijftig plekken gestegen. Het geluk is het meest gedaald in het door een burgeroorlog verscheurde Syrië en in Venezuela, dat in een financiële en politieke crisis verkeert.

De lijst met gelukkigste landen is niet onomstreden. Door te letten op andere elementen van geluk, kan een ander beeld ontstaan. Zo werden landen als Paraguay en Colombia de afgelopen jaren ook al eens uitgeroepen tot gelukswinnaars, terwijl ze in het nieuwste World Happiness Report niet eens de top-40 halen.

Ook cultuurverschillen kunnen de lijst flink beïnvloeden, waarschuwt journalist Jan De Deken, die voor zijn boek Melk, honing, kerosine gelukkige en ongelukkige landen bezocht. ‘Zo zal een gelukkige Japanner zijn levenstevredenheid eerder het rapportcijfer 6 geven, dan een 10. In Japan is het namelijk belangrijk om altijd vooruit te kunnen in het leven. Een tien is voor hen dus niet het beste rapportcijfer.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden