Nederland staat garant voor 200 miljard

De Nederlandse overheid staat voor 200 miljard euro garant om de vastgelopen geldstromen tussen banken weer op gang te helpen. Dat heeft premier Balkenende maandag bekend gemaakt. De garantstellingen zijn binnen enkele dagen operationeel.

Van onze verslaggever Bart Dirks

‘Dit gaat absoluut een bijdrage leveren aan het weer op stoom komen van de bankensector’, aldus premier Balkenende.

Omdat banken elkaar vanwege de kredietcrisis nauwelijks nog vertrouwen, durven ze elkaar vrijwel geen geld meer uit te lenen. Dat probleem kan er vervolgens toe leiden dat ook ‘gewone’ bedrijven geen kredieten meer krijgen voor hun lopende activiteiten, met alle risico’s voor het alledaagse economische verkeer.

Algemene middelen
Volgens Balkenende is de garantiestelling beschikbaar voor ‘gezonde banken’. Zij moeten daar wel gewoon voor betalen. De 200 miljard komen uit de algemene middelen van de begroting. Het is nog onduidelijk of hier een bank gebruik van gaat maken en voor welk bedrag dat dan zou zijn.

De maatregel die Nederland aankondigt, past in het plan die de Europese regeringsleiders zondag hebben gemaakt in Parijs. Duitsland heeft al 400 miljard euro garantiestellingen aangekondigd, Frankrijk 320 miljard en Oostenrijk 100 miljard.

Het bedrag van 200 miljard euro in Nederland is mede zo hoog, omdat Nederland een grote, internationale financiële sector heeft. Ter vergelijking: de hele rijksbegroting voor 2009 bedraagt 182 miljard euro.

Kapitaalinjectie
De 200 miljard euro voor de garantiestellingen staan los van de 20 miljard euro die minister Bos (Financiën) donderdag beschikbaar stelde. Dat betreft noodkapitaal dat de balans van banken op peil moet houden.

Daarnaast heeft de Nederlandse staat 16,8 miljard uitgetrokken voor de nationalisatie van Fortis Bank Nederland en ABN Amro Nederland. Tot dusverre is de 16,8 miljard het enige bedrag dat de regering ook daadwerkelijk heeft uitgegeven. De bedragen van 200 miljard en 20 miljard zijn nog niet aangesproken.

Vooralsnog hebben voor zover bekend nog geen banken of verzekeraars aanspraak gemaakt op het noodkapitaal. Maar staatssecretaris De Jager (Financiën) zei vrijdag dat ‘een paar instellingen’ er wel interesse voor hebben getoond.

Reactie positief
De aankondiging van premier Balkenende voor de 200 miljard voor de garantiestellingen kwam kort voor het sluiten van de effectenbeurs in Amsterdam. Daar werd het nieuws met opluchting onthaald. De AEX-index sloot maandagavond ruim 10 procent hoger. Grootste stijger was bank-verzekeraar ING. Die steeg met 19,2 procent winst.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden