Nederland staat achter Frans militair optreden in Mali

Nederland steunt het militaire optreden van Frankrijk in Mali. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag in een telefoongesprek laten weten aan zijn Franse collega Laurent Fabius.

Redactie
Politie in de straten van Bamako, de hoofdstad van Mali. Beeld afp
Politie in de straten van Bamako, de hoofdstad van Mali.Beeld afp

Timmermans vindt de Franse acties dringend nodig 'om een snelle opmars van islamitische terroristen in Mali te stoppen'. Het leger van Mali kon dat niet op eigen houtje.

Timmermans maakte vrijdag al duidelijk dat militaire steun van Nederland aan de strijd tegen de moslimtroepen niet aan de orde is.

De Franse president François Hollande besloot vrijdag de Franse luchtmacht in Mali in te zetten nadat de islamitische rebellen in het land, die het noorden van Mali vorig jaar al veroverden, verder waren opgetrokken naar het zuiden. De rebellen namen donderdag de stad Konna, die op de grens tussen noord en zuid ligt, in.

Bombardement Gao
Vandaag bombardeerden Franse gevechtsvliegtuigen de noordelijke stad Gao. Onder meer het vliegveld, het hoofdkwartier van de islamitische politie en diverse trainingskampen en pakhuizen van de rebellen in Noord-Mali, die banden hebben met al-Qaida, werden vanuit de lucht bestookt, meldde het ministerie.

De islamitische politie in de stad, die toeziet op de handhaving van de sharia, is berucht en heeft al meerdere keren mensen die veroordeeld waren wegens diefstal een hand afgehakt.

De Franse minister van buitenlandse zaken zei dat de operatie wordt ondersteund door de Verenigde Staten. Ook Groot-Brittannië, Denemarken en andere landen helpen mee, zei Fabius. Hij weidde verder niet uit.

Veiligheidsraad
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandag op verzoek van Frankrijk bijeen om te praten over de situatie in Mali. Woordvoerder Brieuc Pont zei op Twitter dat de Veiligheidsraad maandagmiddag bijeenkomt 'om de situatie in Mali te bestuderen'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden