DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Nederland sluit het luchtruim voor Boeing 737 MAX

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media (ChristenUnie) staat de pers te woord na het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Beeld ANP - Bart Maat

Goedemiddag,
Terwijl het Cornelius Haga Lyceum erin slaagde om zowat het hele Binnenhof tegen zich in het harnas te jagen, sloot het kabinet het luchtruim voor de Boeing 737 Max en kondigde het een nieuwe manier van stemmentellen aan. 

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

GESPREK VAN DE DAG
Wie stopt de school?

Burgemeester Halsema van Amsterdam mag haar missie van vorige week als geslaagd beschouwen: ze heeft inmiddels de volle aandacht van kabinet en Tweede Kamer voor de toestand op het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam

De school werd vorige week door Halsema in de schijnwerpers gezet met haar mededeling dat daar  ‘jonge leerlingen structureel worden beïnvloed door richtinggevende personen die sinds 2000 in een radicale omgeving verkeren’. Onderwijzers zouden in elk geval tussen 2009 en 2012 banden hebben onderhouden met een terroristische organisatie. 

Liefst had Halsema de school laten sluiten. Maar zoiets stuit op allerlei wettelijke bezwaren. Vandaar dat zij zich vorige week tot Den Haag richtte met het verzoek: doe hier iets aan.

Maar ook voor de landelijke politiek is dat niet zo makkelijk. Zelfs nieuwe wetswijzigingen moeten zich altijd nog wel kunnen verdragen met artikel 23 van de Grondwet, waarin de vrijheid van onderwijs is vastgelegd. Eerdere pogingen om het Haga Lyceum te dwarsbomen voordat het werd opgericht, strandden dan ook stuk voor stuk bij de rechter. 

Voorlopig gaat de aandacht dan ook uit naar het indammen van de expansiedrift van de school. De oprichters laten zich namelijk niet uit het veld slaan door alle ophef en hebben inmiddels zeven aanvragen voor uitbreiding gedaan, ook in andere steden.

Minister Slob trachtte de van links tot rechts zeer verontruste Kamer vanmiddag gerust te stellen: zo'n vaart zal het niet lopen. De uitbreidingsplannen maken wat hem betreft geen kans, al maakte hij niet precies duidelijk op welke grond hij dan wil ingrijpen. Er wordt wel gewerkt aan nieuwe wetgeving, maar die is er nu dus nog niet. 

NIEUWS IN BEWEGING

Opeens gaat het snel, met de ontwikkelingen rond de Boeing 737 MAX, na het ongeluk van afgelopen zondag. Eerder vandaag besloot reisorganisatie TUI de toestellen voorlopig aan de grond te houden, vlak voor het versturen van deze nieuwsbrief kwam minister Van Nieuwenhuizen daar overheen: zij sluit voorlopig het Nederlandse luchtruim voor dit type vliegtuig. De twijfels over de veiligheid zijn kennelijk te groot. 

INNOVATIE VAN DE DAG
Centraal tellen

Stemmen tellen in Nederland: het blijft behelpen. Ooit waren we zeer vooruitstrevend, met onze stemcomputers, totdat bleek dat die fraudegevoelig waren. Het rode potlood keerde terug. Sindsdien gaat stemmend Nederland op verkiezingsdagen weer naar bed zonder dat er een verkiezingsuitslag bekend is. 

Inmiddels ligt er alweer zes jaar een advies van een commissie om het voorzichtig weer eens te gaan proberen met elektronische hulpmiddelen, maar daar is het tot nu toe niet van gekomen. De Tweede Kamer blijft huiverig. Wel wordt gewerkt aan een andere innovatie: 76 van de 355 gemeenten experimenteren volgende week bij de provinciale- en waterschapsverkiezingen met ‘centraal tellen’, zo heeft het kabinet vandaag besloten

In de stembureaus worden woensdagavond in eerste instantie alleen de stemmen per partij geteld. Dat moet sneller dan voorheen leiden tot een voorlopige uitslag op lijstniveau. De volgende dag begint het stemmen op een centrale locatie nog een keer opnieuw, ‘door uitgeruste tellers', aldus de minister. Pas dan wordt onder toezicht van het gemeentelijk stembureau ook het aantal stemmen per kandidaat geteld. Minister Ollongren hoopt dat het proces zo niet alleen sneller, maar vooral ‘betrouwbaarder en transparanter’ wordt. Als het experiment slaagt, wordt centraal tellen landelijk per wet ingevoerd. 

CITAAT VAN DE DAG

‘Ik heb ze het afgelopen jaar hier in huis niet een keer het woord moslim in de mond horen nemen’

De Limburgse CDA-lijsttrekker Ger Koopmans sluit samenwerking met de PVV in het provinciebestuur niet langer uit.

Ger Koopmans.Beeld ANP - Lex van Lieshout

EN DAN DIT NOG

Bouwen of slopen
Koopmans’ Limburg is een van de provincies waar volgende week woensdag veel op het spel staat, constateert verslaggever Bart Dirks in het derde deel van zijn serie over het provinciaal beleid. Want waar een provincie al Zuid-Holland snakt naar ruimte om te bouwen, wordt in Limburg luchtig gesloopt. 

Check uw stem
Zoals u weet heeft uw stem volgende week ook z'n doorwerking in de Eerste Kamer. Voor wie wil weten wat de partijen daar in de afgelopen periode met uw stem deden, staat hier de Volkskrant Stemchecker klaar. 

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden