Nederland slikt toch miljardenlening Cyprus

Nederland en Duitsland accepteren dat Cyprus met een miljardenlening uit het Europees noodfonds voor een faillissement wordt behoed. Over de hoogte van het bedrag werd vrijdagnacht koortsachtig onderhandeld door de ministers van Financiën van de eurozone. De bedragen die op tafel lagen varieerden van 10 tot 15 miljard euro.

VAN ONZE CORRESPONDENT MARC PEEPERKORN

BRUSSEL - Eerder op de dag verhulde premier Rutte zijn weerzin niet om Cyprus te hulp te snellen. 'We doen dit met grote terughoudendheid en irritatie', zei de premier. Dat omvangrijke verdachte Russische spaartegoeden bij Cypriotische banken straks met Europees belastinggeld veilig worden gesteld, ligt de premier als een steen op de maag.

Het eiland in zijn financiële misère laten wegzakken, is volgens Rutte echter ongewenst. 'Hoe graag je dat misschien ook zou doen, dat is niet mogelijk omdat de Cypriotische financiële sector te vervlochten is met de rest van de EU. Het zou te gevaarlijk zijn en daarmee een risico voor het voorzichtige herstel in de eurozone.' Ook bondskanselier Merkel sloot een bankroet voor Cyprus uit. 'Cyprus aan zijn lot overlaten en dan maar zien wat er gebeurt, is onverantwoord.'

Nicosia stuurt sinds afgelopen zomer aan op een lening uit het noodfonds van 17,5 miljard euro. Met een lening van deze omvang stijgt de staatsschuld echter van circa 90 naar 140 procent. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is zo'n staatsschuld onhoudbaar.

Bij aanvang van het nachtelijke beraad van de ministers van Financiën - onder leiding van minister Dijsselbloem - pleitte IMF-voorzitter Lagarde voor 'een duurzame oplossing, geen pleister'. Het IMF adviseert over de redding van Cyprus en betaalt mogelijk ook een bescheiden deel ervan. Om de lening te verlagen wil het IMF, gesteund door Nederland, de Cypriotische spaartegoeden afromen.

Dat was vrijdagavond onbespreekbaar voor de net verkozen Cypriotische president Anastasiades. Hij vreest, net als de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, dat zo'n maatregel alle investeerders en spaarders wegjaagt uit Cyprus en andere zwakke eurolanden als Spanje en Italië.

De ministers spraken daarom ook over subtielere manieren om grote spaartegoeden in Cyprus aan te pakken: geen harde korting maar een belasting over de vermogens of op de verkregen rente. Bij het sluiten van deze editie was nog niet duidelijk voor welke maatregel gekozen zou worden.

Anastasiades is wel bereid in ruil voor de lening uit het noodfonds stevig te bezuinigen en de banksector te saneren. Verder wil hij de vennootschapsbelasting verhogen en staatsbedrijven verkopen. Met Moskou wordt onderhandeld over een langere looptijd en lagere rente op een eerder lening van 2,5 miljard euro. Met deze maatregelen zou Cyprus nog 12 tot 13 miljard hoeven te lenen, waarmee de staatsschuld beperkt blijft tot circa 110 procent.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden