Update

Nederland sleept Iran niet voor Hof

Nederland kàn Iran voor het Internationaal Gerechtshof dagen, omdat het regime in Teheran geen bijstand van het consulaat wil toestaan aan Nederlanders die in Iran gevangen zitten. Maar minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt het nu niet slim een procedure te starten.

ANP/Redactie
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal. Beeld ANP
Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal.Beeld ANP

En dergelijke zaak zal lang duren en de uitkomst is niet zeker, beargumenteerde Rosenthal zijn beslissing vandaag voor de Tweede Kamer. Bovendien hebben Nederland en Iran inmiddels contact over 'het aangaan van een consulaire dialoog'. Een delegatie van Buitenlandse Zaken voert daarover deze week voor het eerst overleg in Teheran.

'In deze fase van de contacten zou een gang naar het Hof een negatief effect kunnen hebben,' meent Rosenthal. Hij sluit echter niet uit dat Nederland later alsnog een zaak tegen Iran begint.

Zahra Bahrami

De Tweede Kamer had het kabinet gevraagd te onderzoeken of het mogelijk is Iran voor het Internationaal Gerechtshof te slepen. Aanleiding daarvoor was de executie van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami. Zij zat gevangen in Iran en werd eind januari zonder aankondiging ter dood gebracht. Nederland dacht dat het proces nog niet was afgerond en voelde zich op het verkeerde been gezet door de Iraanse autoriteiten. De diplomatieke ruzie tussen Iran en Nederland liep hoog op. Rosenthal kreeg flinke kritiek te verduren uit de Tweede Kamer, omdat hij te laat zou hebben ingegrepen.

Dubbele nationaliteit
Probleem in de zaak was onder meer dat Iran geen dubbele nationaliteit erkent. Daardoor kan Nederland geen consulaire bijstand verlenen aan Nederlanders met een dubbel paspoort die in Iran vast zitten. Rosenthal stelt na onderzoek dat het Hof bevoegd is een rechtszaak van Nederland tegen Iran hierover te behandelen. Ook concludeert hij dat Nederland het recht heeft consulaire bijstand te verlenen aan Nederlanders die in Iran vastzitten, ook als hij of zij daarnaast ook nog de Iraanse nationaliteit heeft.

Vragenuurtje
De minister moest zich vandaag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer verantwoorden voor het besluit van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken om het reisverbod tegen hun Iraanse ambtgenoot Ali Akbar Salehi op te schorten. Volgens de PVV is dat een verkeerd signaal naar het regime. Maar volgens Rosenthal dient het besluit alleen een diplomatiek doel. Salehi was destijds op de lijst gezet als hoofd van het Iraanse atoomprogramma, maar nu is hij minister.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden