Nederland scoort matig op lijst milieuvriendelijke landen

Nederland presteert in vergelijking met andere landen maar matig als het gaat om milieubescherming. Dat bleek dinsdag uit de Milieu Prestatie Index 2006 van de Amerikaanse universiteiten Yale University en het Earth Institute van Columbia University....

ANP

Op de wereldwijde lijst, die donderdag in het Zwitserse Davos gepresenteerd wordt, bezet Nederland de 27ste plaats. Dat is één plaats boven de Verenigde Staten, die gezien hun opstelling inzake bijvoorbeeld het Kyoto Verdrag niet bepaald bekend staan om hun vooruitstrevende milieu- en klimaatmaatregelen.

Van de 23 onderzochte Europese landen hoort Nederland met een achttiende plaats bij de hekkensluiters. De ooster- en zuiderburen doen het door hun dichtbevolkte gebieden, veel transport en grote industriegebieden ook slecht in de milieumeter: Duitsland en België staan wereldwijd gezien op de 22ste en 39ste plaats.

Staatssecretaris Van Geel van Milieu is niet verrast over de matige score van het Nederlandse milieubeleid. Door zijn ligging en dichte bevolking moet Nederland twee keer zoveel doen om dezelfde milieuprestaties te bereiken als andere landen, stelde hij in een reactie. Het kabinet wil wel serieus werk maken van het milieubeleid. Dit voorjaar presenteert Van Geel zijn milieuagenda waarin staat hoe hij dit wil gaan doen.

Nieuw Zeeland is het meest milieuvriendelijke land, gevolgd door Zweden, Finland, Tsjechië en Groot-Brittannië. Deze landen zetten zich met maatregelen en geld ‘significant’ in voor de bescherming van het milieu, aldus de Amerikaanse onderzoekers.

Bij de beoordeling van het milieubeleid hebben de onderzoekers naar de prestaties op verschillende terreinen gekeken. Zo zijn cijfers uitgedeeld voor beleid ten aanzien van gezondheid en milieu, luchtkwaliteit, biodiversiteit, waterkwaliteit en duurzame energie.

Dat de Verenigde Staten nog altijd slecht scoren, vormt volgens de onderzoekers niet alleen een probleem voor de Amerikanen zelf, maar ‘voor de hele wereld’. Zij hopen dat de milieu-index de Amerikanen en hun regeringsleiders wakker zal schudden.

De Tweede Kamerfractie van GroenLinks is teleurgesteld over de Nederlandse milieuprestaties. De fractie roept staatssecretaris Van Geel op ‘groen leiderschap’ te tonen en Nederland wat betreft het milieubeleid weer een voorbeeldfunctie te laten vervullen.

Volgens klimaatspecialist D. Pols van Milieudefensie toont het Yale-rapport keihard aan dat Nederland zijn verantwoordelijkheid op het milieugebied verzaakt. ‘Op alle terreinen zit het Nederlandse milieubeleid in de achterhoede.’ Pols vindt dat Van Geel het kabinet moet bewegen zo snel mogelijk extra beleidsmaatregelen te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden