nieuwsvrouw in Fifa 20

Nederland schrijft voetbalgeschiedenis: eerste vrouw in straatvoetbalspel bij Fifa 20

Qua spelers is de gamewereld het mannenbolwerk voorbij. Bij de speelbare karakters hoeven de spellen ook niet meer achter te blijven, laat de Fifa zien met de Nederlandse voetbalheld Rocky.

Beeld uit Fifa 20, een game met een vrouwelijke heldin bij het pleintjesvoetbal. Beeld FIFA
Beeld uit Fifa 20, een game met een vrouwelijke heldin bij het pleintjesvoetbal.Beeld FIFA

Of er nu gescoord wordt of niet: Nederland beleeft vrijdag gegarandeerd vrouwelijk voetbalsucces. In Fifa 20, een van de grootste computergames ter wereld, figureert voor het eerst een vrouwelijk karakter in de spelvariant Volta, waar ouderwets pleintjesvoetbal kan worden gespeeld. En die debutant is de straatvoetbalheld Roxanne Hehakaija (35) uit Amsterdam.

Hehakaija, beter bekend als Rocky, werd als jonge voetballer geselecteerd voor het vrouwenelftal van Jong Oranje, maar een knieblessure verhinderde een internationale carrière. Hehakaija bekwaamde zich daarna in het straatvoetbal en zij werd ontdekt door oud-international Edgar Davids, die haar opnam in zijn beroemde straatvoetbalteam Street Legends. Hehakaija reisde de wereld over, en zij doet het tegenwoordig ook goed als spreker in het congressen- en motivatiecircuit.

Vorige maand twitterde Hehakaija al dat zij was opgenomen in de nieuwe jaargang van de game Fifa, die vrijdag verschijnt en waarschijnlijk miljoenen keren zal worden verkocht. Hehakaija zette een filmpje op sociale media waarin te zien was hoe haar gezicht werd gescand in de gamestudio. ‘Hier wordt geschiedenis geschreven’, vertelde ze er zelf maar bij, voor het geval het iemand zou ontgaan.

De gamewereld is allang geen mannenbolwerk meer, al wordt dat nog wel vaak gedacht. Marktonderzoek toont aan dat het aandeel vrouwelijke gamers schommelt rond de vijftig procent. Vooral in de wat oudere leeftijdsgroepen neemt het aantal vrouwelijke gamers toe. En al stijgt het percentage waarschijnlijk ook omdat de laatste jaren populaire telefoonspelletjes als Candy Crush worden meegerekend bij gebruikersonderzoeken in de game-industrie: de spelwereld is oneindig veel diverser dan een decennium geleden.

Toch blijft het aandeel vrouwelijke karakters in games achter bij deze ontwikkeling. Volgens een telling van het Amerikaanse techmagazine Wired bleef het aantal speelbare vrouwelijke personages bij nieuwe spellen op de gamebeurs E3 ver achter bij de mannelijke protagonisten. En ook de sportspellen lopen wat betreft gendergelijkheid achter bij de maatschappelijke ontwikkelingen.

Dat hebben de makers van Fifa in ieder geval begrepen. In de reguliere spelmodus, waarin kan worden gespeeld met landenteams en karakters die zijn gevormd naar bestaande voetballers, kan worden gespeeld met complete vrouwenteams, waaronder de Oranjevrouwen. En in het straatvoetbal duikt dus de Amsterdamse Rocky op, die mag proberen de heren van de pleintjes te poorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden