nieuwsUNRWA

Nederland schort hulp op aan VN-organisatie na berichten over misstanden

Nederland schort de miljoenenhulp op aan het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen na berichtgeving over misstanden binnen de organisatie. Volgens een uitgelekt VN-rapport heeft de leiding van UNRWA zich schuldig gemaakt aan seksueel wangedrag, vriendjespolitiek, intimidatie en andere vormen van machtsmisbruik.

Palestijnse leerlingen protesteren in september 2018 bij een school van de UNRWA in het vluchtelingenkamp Balata op de Westoever.Beeld AFP

De Arabische tv-zender Al Jazeera wist de hand te leggen op het rapport van de ethische commissie van de VN-organisatie. De commissie richt haar pijlen op de topman van UNRWA, Pierre Krähenbühl, en een handjevol vertrouwelingen van de Zwitser. Ook Zwitserland staakt voorlopig de hulp aan UNRWA, in afwachting van officiële informatie uit New York. Daar wordt op last van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres een nader onderzoek ingesteld. Vooralsnog houdt Guterres vertrouwen in Krähenbühl.

Exodus van stafleden

De Zwitser wordt er onder meer van beschuldigd dat hij een relatie aanknoopte met een ondergeschikte, waardoor er ‘een giftige sfeer’ ontstond voor andere medewerkers. Om die reden kwam een exodus van stafleden op gang. Ook zou Krähenbühl kosten hebben gedeclareerd voor verblijf op het UNRWA-hoofdkantoor in Jeruzalem terwijl hij op reis was.

UNRWA-directeur Pierre Krahenbuhl in 2018.Beeld AP

In een eerste reactie tegenover Al Jazeera verwierp de UNRWA-topman de beschuldigingen. Hij zei volledig te zullen meewerken aan het nadere onderzoek door de inspectiedienst van de VN. Ook wees hij op de benarde positie waarin zijn organisatie zich bevindt. De VS, verreweg de grootste donor, beperkten hun bijdrage in 2018 aanzienlijk en betalen dit jaar niets meer. Krähenbühl was vaak op reis om andere donoren tot extra financiële bijdragen aan te sporen. Hij wist naar eigen zeggen ruim 400 miljoen euro op te halen en daarmee het gat in de begroting te dichten: ‘een buitengewoon resultaat’.

De UNRWA werd in 1949 opgericht om hulp te bieden aan de Palestijnen die op de vlucht waren geslagen of verdreven werden voor en na de oprichting van de staat Israël. Momenteel ondersteunt de organisatie meer dan vijf miljoen vluchtelingen en hun nazaten op de Westelijke Jordaanoever, in Gaza, Libanon, Jordanië en Syrië. Een van de redenen waarom de VS als donor afhaakten, is dat zij vinden dat nakomelingen niet als vluchtelingen kunnen worden beschouwd. ‘Je kunt vijf miljoen vluchtelingen niet zomaar wegdenken’, reageerde Krähenbühl vorig jaar verontwaardigd in de Volkskrant.

Palestijnse UNRWA-medewerkers bij het hoofdkwartier van de VN-organisatie in Gaza-Stad.Beeld AFP

De Verenigde Staten besloten in september 2018 geen cent meer te betalen aan de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen. De UNRWA is volgens de regering-Trump ‘een onherstelbaar gebrekkige organisatie’. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden