Nederland scherpt grenscontroles aan

Ook in Nederland worden de grenscontroles aangescherpt nu zich plotseling meer asielzoekers hebben gemeld. Dat maakte staatssecretaris Dijkhoff (Asiel) maandag bekend. Hij wil daarmee asielzoekers duidelijk maken dat het geen zin heeft om uit te wijken naar Nederland nu in Duitsland de grensbewaking is opgevoerd.

Medewerkers van de marechaussee controleren het verkeer bij grensovergang Hazeldonk. Beeld anp
Medewerkers van de marechaussee controleren het verkeer bij grensovergang Hazeldonk.Beeld anp

Het zijn niet de mobiele controles zelf die asielzoekers buiten de deur houden. Mocht de marechaussee een illegale grenspassant aantreffen, dan wordt die netjes afgeleverd bij het aanmeldcentrum Ter Apel zodra hij te kennen geeft asiel te willen aanvragen.

Het gaat om de boodschap die Dijkhoff zendt aan de asielzoekers die door Europa dwalen. Zij blijken gevoelig te zijn voor de afwerende uitstraling van grenscontroles en zijn geneigd om te kiezen voor landen die zich het meest gastvrij opstellen.

Daarom is een strengere grensbewaking het ontmoedigingsinstrument dat het meest voor het grijpen ligt in de staatssecretariële gereedschapskist. Ook Dijkhoffs voorganger Teeven voerde de controles op toen vorig jaar in een paar weken tijd duizenden Eritreeërs het land binnenkwamen. Dijkhoff zelf greep eveneens al eens naar het middel: toen er in het begin van de zomer signalen kwamen dat asielzoekers via Hoek van Holland naar Groot-Brittannië probeerden te reizen, voerde hij de grenscontroles op.

3.000

Het Nederlandse grenstoezicht door mobiele teams van de marechaussee verschilt van dat in Duitsland. Hier duikt de marechaussee op langs wegen of in treinen waarvan ze vermoedt dat asielzoekers er gebruik van maken. In Duitsland wordt momenteel veel stelselmatiger in de gaten gehouden wie de grens passeert. Alleen bij een bedreiging van de openbare orde is het volgens de Europese regels toegestaan om de grens tijdelijk te sluiten.

In Nederland is het zo ver nog niet, maar Dijkhoff heeft met de mobiele controles uitdrukkelijk ook voor ogen te kijken of 'de stroom zich verplaatst naar Nederland'. Dat zei hij gisteren voorafgaand aan overleg met zijn collega's uit andere Europese landen in Brussel. Mocht dit het geval zijn, dan is het voor Dijkhoff niet ondenkbaar dat ook aan Nederlandse grensovergangen mensen hun paspoort moeten laten zien. Hij noemde het een probleem dat er geen aantal is afgesproken waarbij de grenzen dicht moeten.

Vorige week kwamen ruim 3.000 vluchtelingen Nederland binnen. Sommige groepen vluchtelingen strandden de afgelopen dagen op het station in Amsterdam en brachten daar de nacht door. Ze hadden de laatste trein gemist die hen richting Ter Apel moest helpen, waar ze een asielprocedure kunnen opstarten. De politie hielp hen op weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden