Nederland ratificeert Verdrag van Lissabon

Nederland keert terug als loyale partner in de Europese Unie. De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met het Europese Hervormingsverdrag.

Van onze verslaggever Theo Koelé

Drie jaar geleden torpedeerden Frankrijk en Nederland in een referendum de Europese Grondwet, waarvoor het Hervormingsverdrag (ook wel: Verdrag van Lissabon) in de plaats is gekomen.

Na goedkeuring van het nieuwe verdrag is Nederland niet langer een ‘buitenbeentje’ binnen de EU, tot opluchting van de regering. ‘Nederland heeft de afgelopen jaren een groot beroep gedaan op de flexibiliteit van onze partners. Het past Nederland om tijdig de procedure te doorlopen, en volmondig ja te zeggen tegen het verdrag’, zei premier Balkenende maandagavond in de Eerste Kamer.

Geen boodschap
De senaat had geen boodschap aan het ‘nee’ dat de Ierse bevolking enkele weken geleden uitsprak tegen het nieuwe verdrag en honoreerde de oproep van Balkenende om het ratificatieproces te voltooien, ongeacht de Ierse nee-stem.

Met name de SP wilde de behandeling van het verdrag opschorten, maar kon de andere partijen daarvan niet overtuigen. De SP werd binnenkamers beticht van ‘politieke sabotage’, door aan de vooravond van het debat nog een hele reeks gedetailleerde vragen op de regering af te vuren. Die werden echter in de recordtijd beantwoord, wat de SP tot het verwijt bracht dat de regering het Hervormingsverdrag nog voor het zomerreces door het parlement wilde ‘jassen’. Ambtenaren zeiden fijntjes dat ze niet eerder klachten hoorden over een te snelle beantwoording van Kamervragen.

De Ieren hebben gesproken, maar dat mag voor andere landen geen aanleiding zijn om te zwijgen, aldus een meerderheid van de Eerste Kamer.

Hun probleem
Premier Balkenende en de overige EU-leiders hebben afgesproken dat de Ieren de komende maanden de uitslag van het referendum analyseren, en zo mogelijk zelf een oplossing aandragen voor ‘hun’ probleem. In de tussentijd moet – zo is de afspraak – de ratificatie in andere landen gewoon doorgaan. De Eerste Kamer volgde dus niet alleen de oproep van Balkenende, maar ook die van andere Europese leiders.

Het Verdrag van Lissabon kan echter niet in werking treden als één of meer lidstaten er geen goedkeuring aan hechten. Toen de Tweede Kamer in juni instemde met het verdrag, moest het referendum in Ierland nog plaatsvinden. Balkenende liet gisteravond voor het eerst in het Nederlandse parlement zijn licht schijnen over de situatie na het Ierse nee.

Hij hield zich op de vlakte, omdat op de eerstvolgende Europese top, in het najaar, ‘de koers voor de toekomst zal worden besproken’. Hij wilde zich niet uitlaten over een eventueel tweede referendum in Ierland, zolang de regering in Dublin nog geen standpunt heeft bepaald. Wel zei Balkenende dat ‘een oplossing niet ligt in het openbreken van het verdrag’.

Europees Parlement
Het Europees Parlement is blij dat Nederland dinsdag het EU-verdrag heeft geratificeerd. Drie jaar geleden verwierpen de Nederlanders een soortgelijk verdrag in een referendum.

‘Het is een belangrijk signaal na de negatieve stemming in het Ierse referendum vorige maand’, reageerde parlementsvoorzitter Hans-Gert Pöttering. Hij hoopt dat het verdrag in werking kan treden voor de Europese verkiezingen in juni 2009. ‘Daarom moeten alle lidstaten die dat nog niet gedaan hebben, voortgaan met hun eigen procedures, terwijl ondertussen de Ierse regering tijd en ruimte heeft om een voorstel te bedenken hoe we allen vooruit kunnen’, aldus Pöttering.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden