Nederland profiteert niet van buitenlandse studenten

Veruit de meeste buitenlandse studenten die in Nederland studeren, verlaten het land weer direct na hun studie. Ze raken weinig met Nederland verbonden en dragen daardoor na hun studie niet bij aan de economie. Met een betere integratie van studenten van elders zou meer voordeel kunnen worden gehaald uit hun verblijf aan Nederlandse onderwijsinstellingen.

Buitenlandse studenten tijden de summerschool in Utrecht in 2009. © ANP

Dit stelt Sander van den Eijnden, directeur van het Nuffic, de organisatie die zich bezighoudt met de internationalisering van het Nederlandse hoger onderwijs. Hij krijgt bijval vanuit universiteiten en hogescholen. Vandaag presenteert het kabinet een kosten-batenanalyse van de hier studerende buitenlanders. De toestroom van buitenlandse studenten is veel groter dan de uitstroom van Nederlanders over de grens.

Een deel van de Tweede Kamer wil het evenwicht herstellen. Onlangs wees ook staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs zijn Europese collega's erop dat 'een zekere balans' van belang is. De scheefgroei kost Nederland namelijk geld: jaarlijks netto 108 miljoen euro: 6.000 euro per buitenlandse student uit de EU.

Er zijn al maatregelen geopperd. Zo kunnen Nederlandse studenten worden aangemoedigd om naar het buitenland te gaan. Eerder deze week wees Zijlstra in die richting. De staatssecretaris zei dat hij op hogescholen en universiteiten zal benadrukken dat het belangrijk is de internationale uitwisseling twee kanten op te laten gaan. Een andere mogelijkheid is een verbod op het actief werven van buitenlanders, iets waarop waarop met name sommige hogescholen en universiteiten in de grensstreek zich fanatiek toeleggen.

Eén op de vijf blijft hier werken
Het Nuffic zoekt het in een andere richting. Van den Eijnden denkt dat Nederland meer profijt van de gaststudenten kan hebben als zij zich hier meer thuis voelen, zodat ze hier blijven. Uit cijfers van de Universiteit Maastricht blijkt dat slechts een op de vijf buitenlandse studenten na de studie nog een tijd in Nederland blijft werken. Van de Duitse studenten is dat er maar een op de tien.

'We binden hen onvoldoende', zegt Van den Eijnden. 'Het is paradoxaal. Onze sterke kant is onze Engelstaligheid; daarom komen ze hier. Het is ook onze zwakte. Buitenlandse studenten staan aan de rand van de samenleving, omdat ze niets doen in het Nederlands. Het is een treinrit in een geblindeerde coupé. Buitenlandse studenten razen door een leeg landschap. Dan stap je niet voor langere tijd uit.'

Martin Paul, de Duitse collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht, erkent dat te veel buitenlandse studenten direct na hun studie vertrekken. 'Wij willen meer afgestudeerden aan de regio binden, al was het maar om de bevolkingskrimp in Limburg tegen te gaan.' Ook Hans Aarts, directeur van de Fontys Hogeschool Techniek en Logistiek in Venlo, zegt dat er 'te weinig' buitenlandse afgestudeerden blijven. 'Onze Duitse afgestudeerden zijn over de grens erg gewild omdat ze beroepsgerichter zijn opgeleid dan in Duitsland. Tegelijk laten Nederlandse bedrijven een uitgelezen kans liggen. Veel bedrijven zijn huiverig om Duits te introduceren op de werkvloer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden