CIJFERS BIJ HET NIEUWS

Nederland prikt trager dan andere EU-landen, Israël ziet daling gemelde besmettingen onder alle leeftijden

Nederlands priktempo is weer een van de traagste in de Europese Unie.

Een coronapatiënt op de covid-afdeling in het HMC Westeinde. Bijna een jaar na het begin van de coronacrisis is de zorg in het ziekenhuis nog niet terug naar normaal. Beeld ANP
Een coronapatiënt op de covid-afdeling in het HMC Westeinde. Bijna een jaar na het begin van de coronacrisis is de zorg in het ziekenhuis nog niet terug naar normaal.Beeld ANP

Nederland is weer een van de traagst vaccinerende landen in de Europese Unie. Alleen in Letland en Bulgarije, waar het vaccinatieprogramma überhaupt moeilijk op gang komt, werd de afgelopen week in een lager tempo geprikt. In een week tijd zijn 206 duizend Nederlanders gevaccineerd, omgerekend 1,2 doses vaccin per 100 inwoners. In de laatste week van februari werden nog 332 duizend personen geprikt, het hoogste aantal tot dusver. Veel Europese landen stelden vorige week het gebruik van het AstraZeneca-vaccin uit, na tientallen meldingen van trombose onder gevaccineerden. Hierdoor is het vaccinatieprogramma in de meeste landen vertraagd. Alleen België bleef doorprikken. Na een positief oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) op donderdag, werd vrijdag in onder andere Italië, Duitsland en Frankrijk het prikken hervat. In Nederland zal dit in de loop van deze week gebeuren.

Israël ziet daling gemelde besmettingen onder alle leeftijden

De Israëlische vaccinatiecampagne leidt onder vrijwel alle leeftijdsgroepen tot een afname van het aantal gemelde besmettingen. Alleen onder jongeren tot 18 jaar, nog niet gevaccineerd, is het besmettingsniveau nog hoger dan voor het begin van het vaccinatieprogramma. Inmiddels is 80 procent van de 60-plussers en 20 procent van de 60-minners volledig gevaccineerd. Het land registreerde sinds december een rappe stijging van het aantal meldingen, met medio januari een piek van 700 coronabesmettingen per 100 duizend inwoners. Sindsdien geldt een gestage daling, deze week zijn 102 besmettingen per 100 duizend inwoners geregistreerd.

Verenigde Staten op besmettingsniveau van Duitsland

Voor het eerst in bijna een jaar melden de Verenigde Staten gemiddeld evenveel coronabesmettingen als Duitsland. De VS telden deze week 115 besmettingen per 100 duizend inwoners, Duitsland 109. Midden februari doken de Amerikanen al onder de Nederlandse besmettingscijfers. De VS kenden tot dusver het hoogste aantal besmettingen en sterfgevallen ter wereld in absolute zin, en ook bekeken per inwoner zijn er veel mensen besmet geweest of overleden door het virus. Maar sinds een piek rond de jaarwisseling verbetert de epidemiologische situatie, mede dankzij de vlot lopende vaccinatiecampagne. Van de Amerikaanse 65-plussers heeft tweederde een eerste prik gehad en kreeg bijna 40 procent ook de tweede. Dit werkt ook door in de ziekenhuiscijfers: er worden minder mensen opgenomen, en ook de gemiddelde leeftijd van covidpatiënten daalt. Overigens nemen de besmettingen in alle leeftijdsgroepen af, een teken dat ook de maatregelen effect sorteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden