Nederland pleit voor Europees asielbeleid

Nederland wil dat er binnen de Europese Unie één asielprocedure gaat gelden. Er moet een speciale werkgroep komen die rapporteert over de politieke en humanitaire situatie in de landen waar de meeste vluchtelingen vandaan komen....

ROB GOLLIN

Van onze correspondent

Rob Gollin

WENEN

J. Cohen, staatssecretaris van Justitie, presenteerde deze voorstellen donderdag in Wenen, waar de Europese bewindslieden van Justitie en Binnenlandse Zaken vergaderden over de asiel- en migratiestromen in de Unie.

Volgens Cohen is het nu chaos troef in de pogingen die stromen in te dammen. 'Iedereen buitelt over elkaar heen in het bijstellen van steeds strenger wordende procedures. Zo krijg je een Fort Europa; dan komt er straks niemand meer binnen.' In de door Cohen bepleite aanpak leidt een beoordeling tot één Europese status, of tot afwijzing. Nu lopen procedures en toelatingscriteria per lidstaat uiteen.

De staatssecretaris beklemtoonde dat er nog slechts sprake is van 'een gedachte'. Zo kon hij niet zeggen of zijn voorstel voor Nederland in een restrictiever beleid zal uitmonden of dat er is voorzien in een tijdelijke bescherming.

De lidstaten reageerden verdeeld. Volgens de nieuwe Duitse minister Schily van Binnenlandse Zaken is het harmoniseren van het beleid op de lange termijn een goede oplossing. 'Maar dat zal nog veel tijd kosten.' Spanje en Portugal, die tot dusver verhoudingsgewijs weinig asielzoekers hebben opgenomen, voelen niets voor het voorstel.

De instelling van een zogeheten task force kreeg een warmer onthaal. De werkgroep, waarin de ambassades van de lidstaten kunnen gaan samenwerken met de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, moet in de belangrijkste landen van herkomst beoordelen of er maatregelen nodig zijn om grote vluchtelingenstromen te voorkomen. Die kunnen variëren van het geven van noodhulp, het voorbereiden van diplomatieke initiatieven voor verdragen over terugkeermogelijkheden tot aan het creëren van tijdelijke opvangplaatsen. Volgens Cohen hadden vluchtelingen uit Kosovo op deze manier eerder in de regio ondergebracht kunnen worden. Als voorbeeld van een geslaagde aanpak noemde hij de opvang van Koerden uit Noord-Irak in Turkije, mede uit Europese fondsen gefinancierd.

Het omstreden voorstel van EU-voorzitter Oostenrijk het VN-vluchtelingenverdrag aan te passen, is van tafel. Het individuele asielrecht blijft gehandhaafd. Maar volgens Eurocommissaris Gradin van Justitie valt er aan een aanvullend instrumentarium niet te ontkomen. Het verdrag, dat dateert uit 1951, voorziet alleen in de bescherming van individuen die door een staat worden vervolgd. De huidige vluchtelingen wijken vaak om andere redenen uit. Zo kan er sprake zijn van etnisch geweld. De lidstaten bestempelden het discussiestuk van Oostenrijk over het asiel- en migratiebeleid als 'een basis voor verdere besprekingen'. Vast staat wel dat het op tal van onderdelen zal worden aangepast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden