Nederland past wet niet aan voor WK voetbal

DEN BOSCH Nederland en België passen hun wetten en regels niet aan als het WK voetbal in 2018 of 2022 in de lage landen wordt gehouden....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Er is geen nieuw strafrecht nodig, cafés in de buurt van stadions hoeven niet van bierleverancier te wisselen, de Heineken Music Hall naast de Amsterdam Arena hoeft niet van naam te veranderen en ook zullen er geen speciale rijstroken worden vrijgehouden voor bestuurders van de wereldvoetbalbond FIFA. Het enige echte privilege dat de bond krijgt, is een algehele vrijstelling van de belastingplicht.

Dit stelt het kandidaatstellingscomité van beide landen in reactie op de zorgen die in het Nederlandse en Belgische parlement de afgelopen weken de kop opstaken over de vele privileges die de FIFA zou eisen. Een afvaardiging van de wereldvoetbalbond reist deze week door Nederland en België om de stadions, de infrastructuur en de accommodaties te inspecteren. De lage landen nemen het in de strijd om het WK op tegen onder meer Rusland, Groot-Brittannië en de combinatie Spanje – Portugal. Al die landen onderwerpen zich aan de eisen die de FIFA altijd aan organiserende landen stelt.

In een poging de discussie over de voorkeursbehandeling van de bond te smoren, wijst het kandidaatstellingscomité op de amendementen die Nederland in het voorjaar heeft aangebracht in die eisen. Het kabinet beklemtoont daarin dat geen enkele afspraak wordt gemaakt ‘die strijdig is met de constitutionele regels en principes, of met regels omtrent de publieke orde in België en Nederland’.

De FIFA en haar sponsors krijgen wel het alleenrecht om reclame te maken in de stadions en in een kring van 2 kilometer daaromheen, maar dat geldt alleen voor publieke borden en gebouwen. Winkels, cafés, concertzalen en bedrijven in die cirkel hoeven zich niet aan te passen. ‘Cafés kunnen gewoon hun eigen bier blijven schenken’, verklaart woordvoerder Frans van der Grint.

Nederland schrijft verder aan de FIFA dat het niet van plan is speciale wetten in te voeren om zogeheten ambush marketing ten koste van de FIFA-sponsors (zoals Bavaria deze zomer deed met de dutch dress) hard aan te pakken. De landen vinden hun bestaande reclamewetten afdoende. Van der Grint sluit dan ook uit dat overtreders zoals de Bavariameisjes in Nederland in de cel belanden.

Ook het gerucht dat FIFA-bestuurders een vrijgeleide krijgen door het verkeer is pertinent onwaar, zegt hij. ‘Er worden geen aparte rijstroken aangelegd of vrijgehouden voor wie dan ook. Wél zullen we spelers, scheidsrechters en wedstrijdofficials op een soepele manier door het verkeer loodsen. Dit is volstrekt gebruikelijk bij elke voetbalwedstrijd.’

Het comité erkent dat de FIFA geen belasting zal betalen in Nederland. De bond neemt alle inkomsten mee naar de thuishaven Zwitserland en betaalt daar de fiscus. ‘Natuurlijk willen ze er zeker van zijn dat ze niet voor een tweede keer daarover in het organiserende land belasting hoeven te betalen’, zegt Van der Grint. Dat de FIFA ook geen btw hoeft af te dragen, is niet meer dan normaal, stelt hij. ‘Alle organisaties van buiten de EU kunnen de btw die ze hier betalen later terugvorderen of verrekenen. Dat is de gebruikelijke gang van zaken.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden