Nederland overweegt pas opnemen gevangenen bij akkoord sluiting Guantánamo

De Amerikanen moeten 'eerst hun eigen huiswerk' doen voor een nieuw verzoek tot het opnemen van Guantánamo-gevangenen in overweging zal worden genomen. Zo luidt het dinsdag in kringen rond het kabinet. Eerst moeten Obama en het Congres het dus eens worden over een sluiting van Guantanamo. En zelfs dan zullen de Nederlandse inlichtingendiensten eerst moeten vaststellen of de vrijgelaten gedetineerden geen gevaar voor de veiligheid vormen, zo wordt gezegd.

Redactie
null Beeld ap
Beeld ap

Deze reactie komt op het nieuws dat de Amerikaanse regering maandag vijftien gevangenen vrijgelaten heeft uit het omstreden detentiecentrum in Guantánamo Bay. Twaalf Jemenieten en drie Afghanen zijn overgedragen aan de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is eerste keer dat zo'n grote groep gevangenen wordt vrijgelaten sinds president Barack Obama aan de macht is. Er blijven nu nog 61 gevangenen over in Guantánamo, het detentiecentrum waar de Amerikanen na de terreuraanvallen van 11 september 2001 zonder proces terrorismeverdachten vasthielden.

De Amerikaanse president Obama beloofde een einde te maken aan de gevangenis, maar dat is niet gelukt. Hij krijgt tegenwerking van het Congres en heeft moeite om een nieuw onderkomen te vinden voor de gedetineerden. Veel van hen kunnen niet terug naar hun land van herkomst.

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International is de overlevering maandag een teken dat Obama serieus werk maakt van de sluiting van Guantánamo voor zijn termijn in januari is afgelopen. Gitmo, zoals de bijnaam luidt, werd opgezet in januari 2002. Op het hoogtepunt zaten er 780 gevangenen vast op het Amerikaanse militaire complex in Cuba.

Tekst loopt verder onder tweet

Voor president Obama is het een race van olympische allure: voor zijn vertrek uit het Witte Huis wil hij de omstreden Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay gesloten hebben. Gaat hij het halen? (+)

'Te groot gevaar'

Voor 45 gevangenen geldt volgens Amerika dat ze een te groot gevaar vormen om over te dragen aan andere landen. Het liefst zou de regering-Obama deze onderbrengen in een krijgsgevangenis in Charleston (South Carolina), een legerbasis in Fort Leavenworth en een zogeheten supermax-gevangenis in Florence (Colorado).

Het probleem is dat het wettelijk niet uitvoerbaar is. De Senaat nam vorig jaar november in de defensiebegroting een bepaling op die het verbiedt om defensiegeld te gebruiken om Guantánamo-gevangenen in Amerika te huisvesten. Ook verzet de Republikeinse meerderheid in het Congres zich tegen het overbrengen van de laatste groep gevangenen naar de VS. De Republikeinen vrezen naar eigen zeggen voor de veiligheid van burgers als gevangenen naar de VS komen.

Lees ook

Nederland wil geen Guantánamo-gevangenen opnemen. In Washington heerst groot onbegrip en teleurstelling.

Hek rondom een wachttoren in Guantánamo Beeld reuters
Hek rondom een wachttoren in GuantánamoBeeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden