nieuwsis-moeders

Nederland overlegt met Irak over terughalen van vrouwelijke Syriëgangers

Nederland en Irak zijn al geruime tijd in overleg over de repatriëring van een tiental vrouwelijke Syriëgangers. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie. De vrouwen en hun kinderen verblijven in het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in Noord-Syrië.

Een vrouw met haar kind in het Koerdische vluchtelingenkamp Al Roj in Noord-Syrië.Beeld AP

Om de vrouwen in Nederland te krijgen, moet een vrije doorgang voor hen geregeld worden naar het Nederlandse consulaat in Erbil, Irak. Nederland overlegt met de Iraakse autoriteiten over de voorwaarden van dit transport naar Erbil.

Voorkomen moet worden dat de vrouwen gearresteerd worden door de Iraakse autoriteiten en mogelijk de doodstraf krijgen voor IS-lidmaatschap. Eind mei of begin juni zou duidelijk moeten worden of de diplomatieke besprekingen iets hebben opgeleverd.

Nederland is tot deze onderhandelingen gedwongen door de rechtbank in Rotterdam. Die gaf vorig jaar en eerder dit jaar aan de Nederlandse overheid bevel tot gevangenneming van de tien vrouwen. Worden de vrouwen niet binnen afzienbare tijd gerepatrieerd, dan vervallen de lopende strafzaken tegen het tiental. Om te voorkomen dat ze bij een eventuele terugkeer naar Nederland vrijuit gaan, onderzoekt Nederland in ieder geval voor deze vrouwen de mogelijkheid om hen terug te halen.

De Rotterdamse rechter heeft de Nederlandse overheid ook een ‘draaiboek’ meegeven voor deze repatriëringsoperatie. Daarin staat beschreven dat Nederland bij Irak de garantie moet krijgen ‘dat de verdachte niet in Irak zal worden vervolgd’. Is dat akkoord er eenmaal, dan moeten de vrouwen door ‘de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio’ van Irak naar het Nederlandse consulaat in Erbil vervoerd worden.

Angela B., die eind 2014 naar Syrië afreisde, is een van de tientallen Nederlandse Syriëgangers die tot het laatst stand hielden in het almaar slinkende IS-gebied. ‘Als ze mij terug willen nemen, dan ga ik terug. Zo niet, dan moet ik gaan bedenken hoe ik moet overleven in deze situatie.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden