Nederland onderaan lijst aantal officiële feestdagen

Als het gaat om officiële feestdagen staat Nederland wereldwijd onderaan de lijst. Werknemers in Nederland kennen naast de 20 wettelijke vakantiedagen slechts 8 erkende feestdagen. In Colombia lijken ze het meest feest te vieren. Daar kennen ze wel 18 erkende feestdagen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek van Mercer naar de wettelijke aanspraak op vakantiedagen en feestdagen in 62 landen wereldwijd.

© THINKSTOCK Beeld
© THINKSTOCK

Onder officiële feestdagen worden verplichte vrije dagen gerekend zoals nieuwjaarsdag, Kerst, Pasen, Pinksteren, Hemelvaart en Kerstmis gerekend. Koninginnedag en bevrijdingsdag (eens in de vijf jaar vrij) zijn nationale feestdagen. Nederland heeft samen met Engeland en Servië het kleinste aantal officiële feestdagen van Europa, namelijk 8. Het enige land dat nog minder feestdagen kent is Mexico. Mexicanen moeten het doen met slechts 7 feestdagen. Ook kennen zij maar 16 wettelijke vakantiedagen. Colombia voert de lijst aan met wel 18 feestdagen. Samen met 15 wettelijke vakantiedagen komt dat uit op 33 vrije dagen. Maar voor de meeste vrije dagen moet je toch echt naar Oostenrijk of Malta. Daar hebben werknemers over het algemeen 38 vrije dagen in een jaar.

Wettelijke vakantiedagen
Engeland staat internationaal bovenaan met een minimum van 28 wettelijk bepaalde vakantiedagen. Tel daar 8 feestdagen bij op en je komt uit op 36 vrije dagen in een jaar. Nederland staat met 20 wettelijke vakantiedagen in het midden van de lijst. Engeland wordt gevolgd door Polen, dat een minimum van 26 wettelijk bepaalde vakantiedagen kent. Dit geldt echter alleen voor werknemers die 10 jaar of langer in dienst zijn. Werknemers in de Filipijnen hebben slechts 5 wettelijk vastgelegde vakantiedagen en staan daarmee onderaan de lijst. Opvallend detail is dat zij daarnaast wel 15 nationale feestdagen hebben.

Minimum karakter
Nederland behoort tot één van de zeven West-Europese landen met het minst aantal wettelijke vakantiedagen. Echter, deze wettelijke bepaling heeft in Nederland een minimum karakter. Het is gangbaar voor werkgevers om meer betaalde vakantiedagen te geven dan dat wettelijk is vastgelegd, namelijk tussen de 25 en 30 dagen per jaar.

Goedkoop is duurkoop
'Hoe bedrijven voorzien in hun vakantieregeling is een belangrijke factor', vertelt Antoni van Huissteden Perswoordvoerder Benelux bij Mercer. 'Nu het economische klimaat loonsverhogingen nauwelijks toelaat, zijn bedrijven op zoek naar andere manieren om hun personeel te motiveren. Flexibel werken en een goede balans tussen werk en privé helpt de betrokkenheid te verbeteren op het moment dat de normale financiële middelen niet beschikbaar zijn.'

Van Huissteden waarschuwt werkgevers die beknibbelen op vakantiedagen dat goedkoop vaak ook duurkoop is: 'Bedrijven die maar weinig vrije dagen geven moeten er niet gek van opkijken dat hun werknemers vaker ziek zijn en minder productief. Het voorzien in voldoende vakantiedagen zorgt voor een gezonde onderbreking van de dagelijkse routine en is de sleutel tot een gezonde cultuur op de werkvloer.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden