Nederland niet langer slapend rijk

Voor D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken telt maar één ding de komende jaren: groei, groei, groei. Het groeivermogen van de Nederlandse economie moet omhoog....

Van onze verslaggever

De middelen van Brinkhorst om deze groei te bereiken, zijn bescheiden. Hij heeft een Groeibrief geschreven, waarin hij poogt de agenda van de komende jaren te bepalen. Maar op bijvoorbeeld de sociale zekerheid is zijn invloed beperkt. 'Daar gaat EZ niet over', is de gevleugelde uitdrukking in Den Haag.

Toch heerst op het ministerie van Economische Zaken de overtuiging dat de royale Nederlandse sociale zekerheid de economische groei hindert. Daarom is Brinkhorst er voorstander van de WW verder te beperken, maar hij krijgt nul op het rekest in het kabinet. 'Wie te veel omarmt, slaagt niet', legt de minister zich bij de situatie neer, verwijzend naar een Frans gezegde.

Brinkhorst belooft een 'concurrerend ondernemingsklimaat' in Nederland.

Het kabinet verlaagt de winstbelasting van 34,5 naar uiteindelijk 30 procent. Om dat te bekostigen moet er flink worden geschrapt in subsidies voor het bedrijfsleven: 125 miljoen in totaal. Om welke subsidies het gaat, heeft het kabinet nog niet bepaald.

De belastingverlaging is een langgekoesterde wens van EZ, dus daar moppert Brinkhorst niet over. Overigens kan een gedeelte van de te schrappen subsidies straks voor rekening van andere ministeries komen. Dat zou Brinkhorst wel goed uitkomen, want tot het zover is, is het bezuinigingsbedrag 'geparkeerd' op de begroting van Brinkhorst.

De energiebelastingen voor bedrijven gaan flink omhoog. In totaal stijgt de energiebelasting met 625 miljoen euro in 2007. Brinkhorst vindt dat prima: 'Ik ben de tweede minister van Milieu in dit kabinet.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden