Nederland niet klaar voor uitbraak grieppandemie

Nederland is niet klaar voor de uitbraak van een grieppandemie. Vooral Zeeland schiet ernstig te kort. Als daar de griep daar grootschalig uitbreekt, loopt de bevolking grote risico's....

ANP

De inspectie wil dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid Zeeland op de vingers tikt. Friesland, Haaglanden, Zuid-Holland Zuid, Gelderland-Zuid en Gelderland-Midden komen onder verscherpt toezicht van de inspectie te staan, omdat zij hun draaiboeken voor de uitbraak van een wereldwijde griep-epedemie niet op 1 januari 2006 klaar hebben.

Van drie regio's weet de inspectie niet hoe het staat met de voorbereidingen, omdat daar de informatie over ontbrak. Het gaat om Hollands-Midden, Midden- en West-Brabant en Noord- en Midden-Limburg.

Uit het onderzoek dat de inspectie vanwege de dreiging van vogelgriep verrichtte, blijkt verder dat in veel regio's geen afspraken waren gemaakt met de huisartsen en over de verstrekking van anti-virale middelen.

De inspectie maant Hoogervorst om over de verdeling van die anti-virale middelen landelijke afspraken te maken. Ook blijkt dat er een tekort aan ziekenhuisbedden bestaat en ziekenhuizen niet weten wie ze voorrang moeten geven als bij een uitbraak patiënten staan te dringen voor de deur.

De inspectie vindt dat Hoogervorst daar snel samen met de ziekenhuizen afspraken over moet maken.

Nederland is opgedeeld in 23 regio's voor geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen (GHOR). Deze kregen eind 2004 de opdracht om het landelijke draaiboek voor uitbraak van een pandemie in Nederland uit te werken en op regionaal niveau afspraken te maken met hulpverleningsdiensten zoals politie, GGD-en en ziekenhuizen.

Uit het onderzoek van de inspectie blijkt dat dit in zeventien regio's goed is verlopen, maar dat er nog te weinig wordt geoefend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden