Nederland niet erg hoopvol over toekomst, blijkt uit eerste 'hoopbarometer'

Nederlanders zijn niet erg hoopvol over de toekomst. Gevraagd naar hun hoop en verwachtingen op diverse terreinen wordt gemiddeld een 5,57 gegeven - maar net voldoende. 60 procent geeft een 5 of nog minder. Die lage score is 'zorgwekkend'.

'Hoopvolle mensen zijn actief, creatief en staan open voor verandering.'Beeld thinkstock

Dat stellen althans de onderzoekers die maandag de eerste 'Hoopbarometer' presenteerden. Volgens de opstellers van de index zijn laag opgeleiden, mensen zonder werk of met een laag inkomen aanzienlijk minder hoopvol dan hoog opgeleiden met een goedbetaalde baan.

Dat is niet verrassend, maar wel riskant, zegt onderzoeksleider Patrick Nullens, hoogleraar systematische theologie aan de Universiteit van Leuven. 'Juist de mensen die hoop het meest nodig hebben, zijn het minst hoopvol. Bij deze mensen is er groter risico op apathie en cynisme. Ze zijn ook vatbaarder voor populisme.'

De barometer is een project van de Goldschmeding Foundation. Deze stichting van Randstad-oprichter Frits Goldschmeding steunt projecten op het gebied van 'mens, werk en liefde'. De onderzoekers legden 512 Nederlanders stellingen voor, zoals de vraag of geloof hun hoop geeft. Slechts 15 procent gaf op de stellingen gemiddeld een 7 of hoger. Ook dat is zorgelijk, zeggen de onderzoekers, want hoopvolle mensen zijn actief, creatief en staan open voor verandering; goed voor de economie.

De ondervraagden zijn misschien nog wel te spreken over hun eigen situatie, maar veel minder over de maatschappij. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) zag dat fenomeen al eerder. Dat speelt volgens de hooponderzoekers ook mee bij de vraag waarom Nederland wel tot de gelukkigste landen behoort, maar niet tot de meest hoopvolle. Over de huidige situatie is 'men' tevreden, maar er is angst voor de toekomst.

De onderzoekers hopen dat de Hoopbarometer steden, organisaties en bedrijven kan helpen bij besluiten. Zo zou onderzocht kunnen worden of mensen in schone steden hoopvoller zijn dan inwoners van vervuilde steden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden