Nederland neemt bestrijding corruptie Sint Maarten over

Nederland neemt de strijd tegen corruptie op Sint Maarten over. Premier Rutte trekt het initiatief hoogstpersoonlijk naar zich toe. Hij wil zelf de voorzitter benoemen van de nieuwe, driekoppige commissie die machtsmisbruik en belangenverstrengeling in het land gaat onderzoeken.

Mark Rutte wordt rondgeleid door de achterstandswijk, Dutche Quarter. Beeld anp

Dit blijkt uit het ontwerp-besluit voor de instelling van deze zogenoemde Integrity Commission (integriteitscommissie), dat in bezit is van de Volkskrant. Een tweede lid wordt benoemd op voordracht van minister Plasterk (Koninkrijksrelaties). Voor Sint Maarten blijft slechts één lid over, waarmee het land zijn autonomie verliest in de strijd tegen de veronderstelde integriteitsschendingen. Om die reden zet de nieuwe regering van Sint Maarten, onder leiding van premier Gumbs, tot nu toe de hakken in het zand.

Sint Maarten erkent wel de urgentie om de problemen met corrupte bestuurders te bestrijden. Het land heeft een eigen verordening opgesteld, die moet leiden tot wat het een Integriteitskamer noemt. Uit de verordening, ook in bezit van deze krant: 'In een kleine eilandgemeenschap als Sint Maarten kan de kans immers inderdaad aanwezig zijn dat informele relationele netwerken formele regels en procedures overstijgen.'

Maar de bestuurders op Sint Maarten stellen tegelijkertijd vast dat veel verhalen over corruptie 'geruchten' blijven. 'Kort gezegd is er vaak onvoldoende grond om formele onderzoeken te gelasten, terwijl er veel berichten de ronde doen die de noodzaak ervan lijken te indiceren.' Het land vindt daarom een eigen Integriteitskamer, ingericht als een zelfstandig bestuursorgaan, voldoende.

Slechte naam Sint Maarten slecht voor koninkrijk

Nederland heeft daarin geen vertrouwen. Het vreest dat de politiek van Sint Maarten, in een onderzoek door accountantsbureau PwC als deel van het probleem benoemd, dan niet genoeg op afstand staat. Het vindt bovendien dat de slechte naam van Sint Maarten schadelijk is voor de reputatie van het gehele koninkrijk (de vier landen Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Het ontwerp voor de integriteitscommissie is behandeld in de rijksministerraad van zowel 5 december, 9 januari als die van afgelopen vrijdag. Toen viel het besluit dat Sint Maarten nog een week de tijd krijgt voor een laatste reactie op het concept-voorstel, voordat het naar de Raad van State gaat. Daarna wordt het van kracht.

Uit het document blijkt dat 'een onafhankelijke kwartiermaker' de oprichting van de integriteitscommissie gaat voorbereiden. Deze moet binnen een maand een plan van aanpak opstellen, dat door de rijksministerraad moet worden goedgekeurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.