Nederland mogelijk al in 2013 weg uit Kunduz

Nu het Duitse leger heeft besloten uit de Afghaanse provincie Kunduz te vertrekken, is de kans reëel dat ook de Nederlandse missie al in 2013 zal stoppen.

KUNDUZ/BRUSSEL - Dat heeft kolonel Roland de Jong, commandant van de Nederlandse trainingsmissie, dinsdag gezegd tegen de Volkskrant. Hij reageert daarmee op het nieuws van het waarschijnlijke vertrek van de Duitsers. De Jong: 'De kans is groot dat het militaire kamp van de Duitsers in 2013 dichtgaat'. De Nederlanders verblijven op ditzelfde kamp. 'Er is zeker een reële kans dat de Nederlanders dan ook moeten vertrekken', stelt de commandant.

De Duitsers zorgen onder meer voor bescherming van de Nederlanders op het kamp, maar zijn ook verantwoordelijk voor de faciliteiten, zoals de kantine en medische verzorging. 'Er worden nu verschillende scenario's bekeken', zegt De Jong. Hij bevestigt dat er op dit moment ook nadrukkelijk wordt gekeken naar de optie om in 2013 te vertrekken.

'Als de Duitsers vertrekken, dan kunnen wij niet alleen achterblijven op de basis. Wij zijn afhankelijk van Duitse hulp, bijvoorbeeld voor bescherming en logistiek', zegt ook civiel vertegenwoordiger Geoffrey van Leeuwen tegen de Volkskrant. Hij heeft samen met de kolonel en het hoofd van de Europese Politiemissie (EUPOL) de leiding over de missie in Kunduz. Van Leeuwen benadrukt dat hij niet vooruit wil lopen op de exacte einddatum van de missie, omdat dit een besluit is dat het kabinet moet nemen.

Naast het opleiden van agenten, financiert Nederland een 12-tal hulpprojecten in Kunduz. Met dat geld worden onder andere advocaten en rechters getraind. Van Leeuwen hoopt dat die hulpprojecten ook na 2014 nog doorgaan, hoewel ook dit een kabinetsbesluit is. Nederland heeft er zich eerder aan gecommitteerd om Afghanistan ook na 2014 bij te staan.

Het Duitse leger heeft tot het vertrek van de troepen en de sluiting van een aantal militaire kampen besloten, omdathet vindt dat de situatie in Kunduz voldoende is verbeterd. Het Duitse parlement neemt in februari 2013 een officieel besluit over het verlengen van het mandaat van de Duitse troepen.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie zegt dat de consequenties van het vertrek van de Duitse militairen worden bekeken.

Wim van den Burg, voorzitter van de militaire bond AFMP/FNV, wijst erop dat Nederland altijd op missie gaat in groter verband. 'We moeten dit niet op zijn beloop laten', aldus een bezorgde Van den Burg over het vertrek van de Duitsers. De veiligheid van de Nederlandse militairen moet worden gegarandeerd, benadrukt hij.

De Duitsers steunen de Nederlanders met hun Quick Reaction Force. Nu ze vertrekken moet Nederland gesteund worden door iets soortgelijks.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans wil 'niet vooruitlopen' op een vroegtijdig vertrek van de Nederlanders uit Kunduz als de Duitsers eerder weggaan dan in 2014. 'Mijn collega Guido Westerwelle en ik zijn van elkaar afhankelijk.' De PvdA-bewindsman voegde er in de marge van een NAVO-top aan toe dat Nederland 'meer afhankelijk' is van Duitsland dan andersom.

Nu het Duitse leger eerder uit de Afghaanse provincie Kunduz vertrekt, zal de Nederlandse missie waarschijnlijk niet achterblijven. De Afghaanse vrouwelijke parlementariër Fatima Aziz maakt zich zorgen. Het geweld tegen vrouwen in Kunduz neemt toe.

Afghanistan

Geoffrey van Leeuwenciviel vertegenwoordigerbij de Nederlandse missie in Kunduz

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden