Nederland moet voor gedetineerden zorgen

Wie is er verantwoordelijk voor de gedetineerden van het Joegoslavië-Tribunaal? De Verenigde Naties? Nederland?..

Van onze verslaggeefster

Wie denkt dat de cellen met de verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal van de Verenigde Naties zijn, heeft het mis. Gerard Strijards kan er moedeloos van worden. De hoogleraar internationaal strafrecht geeft in een officieel VN-commentaar op de verplichtingen van Nederland als gastland van het Joegoslavië-Tribunaal al aan ‘dat Nederland onvoorwaardelijk verantwoordelijk blijft voor de behandeling van gedetineerden binnen de gevangenis die aan het Tribunaal ter beschikking is gesteld. Er is geen fictie van exterritorialiteit die het gastland daarvan zou vrijwaren’.

Niks stukje grond van de VN dus, daar in Den Haag. Dat zou ook uiterst onpraktisch kunnen blijken, want mocht er brand uitbreken, dan rukt er geen VN-brandweer uit. Want de Verenigde Naties hebben niets: geen grond, geen leger, geen brandweer.

De vraag wie verantwoordelijk is voor de niet-voorgeschreven medicijnen van Milosevic zou toch nog wel eens een extra interessante kunnen blijken te zijn.

Wie bij een VN-gedetineerde op bezoek wil, wordt twee keer gecontroleerd. Door bewakers van de Scheveningse gevangenis, en bij de slagbomen naar de VN-cellen. Daar staan bewakers die zijn ingehuurd door de Verenigde Naties. Dat betekent gedeelde verantwoordelijkheid, zegt een ingewijde.

Die laatste controle zou ook als de beslissende kunnen worden opgevat. Maar wat als zou blijken dat bewakers bij de ‘gewone’ gevangenis nalatig zijn geweest?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden