'Nederland moet oppassen voor imago'

D66-fractievoorzitter Th. DE GRAAF bezocht deze week het Europees Parlement om zich voor de bereiden op het Kamerdebat over de Nederlandse toetreding tot de EMU....

'ALS de eigen minister van Financiën zijn euroscepsis laat varen, blijft er voor de VVD-fractie niet veel ruimte over.'

D66-fractievoorzitter Th. de Graaf ziet hoe VVD-leider Bolkestein geïsoleerd raakt in het debat over de Europese Monetaire Unie en de invoering van de euro.

In het debat heeft Bolkestein al tijden niets meer van zich laten horen. Maar de inzet van de VVD is tot nu toe duidelijk geweest: strikte naleving van de toelatingsnormen tot de EMU en geen verdere stappen tot Europese integratie.

De D66-fractievoorzitter bezocht deze week samen met financieel specialist G. Ybema het Europees Parlement in Straatsburg om zich voor te bereiden op wat het sluitstuk van het parlementaire jaar moet worden: het Kamerdebat in april over de Nederlandse toetreding tot de EMU.

Feitelijk zal dit debat nauwelijks gaan over de vraag of Nederland voldoet aan de toelatingscriteria. Centraal staat de vraag of andere landen - Italië - mogen meedoen.

De discussie zal verder gaan over de wenselijkheid tot het nemen van nieuwe stappen bij de Europese eenwording.

Vlak voor de verkiezingen dreigt zo een interessante confrontatie tussen de coalitiegenoten. Durft Bolkestein zich in het debat van Europa af te keren en maakt de VVD daar vervolgens een verkiezingsissue van door in te spelen op de brede hang naar nationale sentimenten?

De Graaf acht Bolkestein verstandiger. Want in de eigen achterban bestaat geen draagvlak voor zijn 'isolationisme'.

Het bedrijfsleven is vol van Europa. En in Straatsburg blijkt dat ook in liberale Europese kring maar weinig waardering bestaat voor Bolkesteins opstelling.

Volgens De Graaf moet Nederland oppassen dat het in Europa geen slecht imago oploopt. Zo blijkt het Nederlandse verzet tegen de hoge afdrachten aan de Europese Commissie in Straatsburg een gevoelig punt.

'We moeten niet de indruk wekken dat we selectief aan het winkelen zijn in Europa. Met Zalm voorop benadrukken wij dat het ons te doen is om het profijt.

'De werkelijkheid is dat Nederland de afgelopen twintig jaar enorme voordelen van Europa heeft gehad, zoveel dat als je een positie als betaler hebt, je je niet mag isoleren.'

De Graaf is ervan verzekerd dat tot 2006 aan de afdrachten door de lidstaten weinig tot niets kan worden veranderd.

Met premier Kok gelooft hij dat de EMU een 'historische stap' zal blijken te zijn op weg naar nieuwe vormen van Europese eenwording. Die zal vooral op politiek en sociaal terrein tot stand moeten komen.

D66 wenst daarnaast aandacht voor versterking van de democratie, want Europa kampt volgens De Graaf met een 'democratisch gat'.

'De komst van de euro zal leiden tot een grote druk om Europa democratisch beter te organiseren. Het is van groot belang dat de Tweede Kamer bijdraagt aan versterking van de macht van het europarlement en aan een betere, democratische controle.'

De Graaf wil dat door de in de ELDR vertegenwoordigde partijen een democratisch manifest wordt opgesteld, waarin leiders van die partijen zich uitspreken voor democratische hervormingen in Europa.

De Graaf: 'Ik nodig Bolkestein uit mee te doen. Ook hij zal inzien dat naarmate de economische en monetaire politiek meer in Europa wordt gemaakt, een harde controle op datzelfde Europese niveau in ons eigen belang is. Het manifest kan voor VVD en D66 als basis dienen.'

Frank van Zijl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden