Nederland moet naar eigen verleden kijken

In Nederland is een aantal mensen dat het van het grootste belang vindt om op internationaal niveau voor rechtertje te spelen....

UTRECHT Marieus Mulder

In Argentinië leidt deze man een normaal leven, bekleedt een openbare functie en niemand die eraan denkt om hem voor het gerecht te slepen, omdat daar geen grond voor is. Maar wij Nederlanders weten het altijd beter.

Nauwelijks in staat om objectief naar ons eigen, soms smerige verleden te kijken, zitten wij wel bovenop de misstanden in de rest van de wereld. Ik vind het ook niet zo geslaagd dat die vader van Máxima, misschien onze toekomstige koningin (maar ook dat weet nog geen mens met zekerheid te zeggen) lid was van een junta-regering. Maar zolang wij hier in Nederland met allerlei smoesjes de mythe rond ons heldhaftige gedrag in de Tweede Wereldoorlog in stand houden, zolang wij niet onze repressieve rol in Indonesië onder ogen kunnen zien, zolang wij niet fatsoenlijk kunnen omgaan met bange burgers in de Bijlmer die jarenlang moesten wachten op een onderzoek naar aanleiding van de ramp met een vliegtuig en waarvan uiteindelijk niemand de verantwoordelijkheid op zich nam, zolang deze en andere dingen in Nederland niet normaal geregeld zijn, vind ik het hypocriet om een soort van kruimeldief uit Argentinië verantwoordelijk te stellen voor daden die echte misdadigers begaan hebben.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden