Nederland moet lawaaierige motoren binnenkort toestaan

De 'jojo-koers' van het Europees Parlement dwingt Nederland binnenkort motoren toe te staan die meer lawaai maken. Meer decibels lijken onvermijdelijk nu een meerderheid van de parlementariërs een richtlijn wil met soepelere geluidsnormen....

ANP

ANP

STRAATSBURG

Het parlement besloot woensdag een hoger geluidsniveau toe te staan dan de vervoersministers wilden vastleggen. Het gaat om een verschil van twee decibel, voor de zwaardere motoren 80 in plaats van 82 decibel. Metten voelt zich beschaamd. In het uiteindelijke compromis tussen ministers en parlement zal een hoger toelaatbaar geluidsniveau uit de bus komen dan sinds 1995 in Nederland en Duitsland geldt, verwacht hij. 'Deze landen zullen weer een stap terug moeten doen onder druk van de Europese afspraken.'

Het Nederlandse ministerie van Milieubeheer kon gisteravond nog geen reactie geven op het besluit van het Europees Parlement.

De actieve lobby van motorrijders heeft volgens Metten in Straatsburg vele slachtoffers gemaakt. 'Ze hebben zich veel te veel op sleeptouw laten nemen en er is nauwelijks tegengas gegegeven.' Met zijn standpunt geeft het parlement 'een geheel verkeerd signaal' aan de gebruikers en de industrie, die er juist aan zouden moeten werken motoren nog geluidsarmer te maken.

Metten kreeg steun van Europees commissaris Bangemann, zelf een motorrijder, die het standpunt van het parlement bizar noemde. Hoewel de afgevaardigden niet nalaten de Commissie aan de schandpaal te nagelen over te zwakke limieten, gaat het hier in de tegenovergestelde richting, constateerde hij.

J. Larive van de VVD, die zich aansloot bij de meerderheid in het parlement, wijst erop dat het probleem vooral zit in de illegale geluidsboosters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden