Nederland moet land inleveren als klimaatbuffer

Nederland moet grote stukken land inleveren om zich te verdedigen tegen de stijging van de zeespiegel door klimaatverandering. Dat staat in een rapport dat vijf natuurbeschermingsorganisaties vandaag aanbieden aan de lijsttrekkers van de politieke partijen....

Van onze verslaggeefster Marieke Aarden

Als eerste kreeg D66-lijsttrekker Pechtold dinsdagmorgen thuis in Wageningen het rapport aangeboden. ’s Middags kregen premier Balkenende en staatssecretaris Van Geel van Milieu het rapport overhandigd. Andere lijsttrekkers namen het in het gebouw van de Tweede Kamer in ontvangst.

Nederland moet zich instellen op klimaatverandering en daar bij de inrichting van het land rekening mee houden. Dat houdt bijvoorbeeld in het maken van wetlands, waterrijke natuurgebieden, zo vinden Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Staatsbosbeheer, ARK natuurontwikkeling en de Waddenvereniging.

Nederland dacht de strijd tegen het water te hebben gewonnen: het Deltaplan is af, de Zuiderzee werd IJsselmeer en rivierlopen werden gekanaliseerd. Maar dijken kun je niet straffeloos blijven verhogen: op een veenbodem zakt de dijk uiteindelijk net zo veel als hij wordt verhoogd.

Veel natuurgebieden liggen in Nederland hoger dan het omringende land, waar gewoond en gewerkt wordt. Natuurlijke processen van landvorming konden daar hun gang gaan. Van die natuurlijke processen moet Nederland nu een krachtige bondgenoot maken, vinden de organisaties.

In de komende kabinetsperiode moet daarom een inhaalslag worden gemaakt. Er moet een netwerk van droge en natte natuurgebieden ontstaan, die tegen een stootje kunnen. Een overvloed aan water in dergelijke gebieden leidt dan niet meer tot overstromingen, maar wordt geabsorbeerd door het groene netwerk.

De vijf organisaties geven het voorbeeld en zijn al begonnen met klimaatbuffers in het Waddengebied, bij de Hondsbossche Zeewering, in de Wieden en de Ooypolder en bij de Zuiderklip in de Biesbosch.

De Hondsbossche Zeeweringwordt als een zwakke schakel in de kustverdediging beschouwd. Daarom zou achter de wering een buffer moeten komen, een brak moerasgebied met veel mogelijkheden voor recreatie. Dat is ideaal voor moeras- en watervogels.

Het Weerterbos bij Weert vormt ARK om van productiebos in natuurbos. Door ontwateringsgreppels af te sluiten en beeklopen te herstellen, ontstaat een waterbuffer, die overlast in Eindhoven en Den Bosch voorkomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden