Nederland moet eens resultaten laten zien

De triple-A-status van Nederland is afgewaardeerd naar AA+. Dat lijkt voor de korte termijn weinig effect te hebben.


Dat is belangrijk en goed nieuws voor een land dat kampt met zowel snel stijgende private schulden (de hypotheekschuld is in de afgelopen veertien jaar verviervoudigd) als met snel stijgende overheidsschulden (de staatsschuld is in de afgelopen twaalf jaar verdubbeld).


Toch lijkt daarin juist de oorzaak en tevens het gevaar van de afwaardering te zitten.


Dat de regering nu enorm haar best doet om huren te verhogen, zodat mensen weer huizen moeten gaan kopen, en dat gestimuleerd wordt om onze pensioenen in de Nederlandse huizenmarkt te pompen, is nog tot daar aan toe. Dat de generatie starters over veertig jaar daardoor én geen huis met waarde én geen pensioen meer heeft, dat zal onze huidige regering vermoedelijk niet zoveel uitmaken.


Dat het overheidsapparaat alleen maar groter is geworden, ach, dat is goed voor de werkloosheidscijfers. En dat de overheid van ons eist om toch echt ons spaargeld uit te gaan geven aan elektronica en auto's, ach, het zal allemaal wel. De rente die wij betalen na onze downgrade is nagenoeg hetzelfde gebleven. Wat maakt het dus uit?


Het grote gevaar in Nederland wordt perfect weergegeven door de reactie van politici en beleidsmakers op de downgrade.


De regeringspartijen en overheidsbeambten proberen onze situatie op de kredietmarkt uit alle macht te bagatelliseren. De oppositie grijpt deze situatie aan om de regering flink op de vingers te tikken. Kortom, er is geen gezamenlijk doel om een oplossing te vinden voor deze situatie, maar die situatie wordt slechts gebruikt als middel om subdoelen te bereiken.


Op dit moment zou de Nederlandse overheid de lange termijn van de Nederlandse economie voor ogen moeten hebben. Dat is echter niet het geval.


Om de economie weer op een duurzame manier aan de gang te krijgen, is vooral vertrouwen nodig. Het hele systeem van geld is immers gebaseerd op vertrouwen in de waarde van het geld. Daarnaast is in de handel vertrouwen van groot belang.


Vertrouwen win je niet terug door geforceerd negatieve signalen te bagatelliseren of door juist te beweren dat deze negatieve signalen niet zouden zijn gekomen als het door jou gewenste beleid was uitgevoerd.


Vertrouwen win je terug door resultaten te tonen. En juist aan resultaten ontbreekt het in Nederland de laatste jaren. Niet in de laatste plaats omdat onze beleidsmakers en politici de lange termijn uit het oog hebben verloren.


Het is vijf voor twaalf, dan is er geen tijd meer voor eigenbelang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden