Nederland moet duurzaam betrokken blijven bij wederopbouw Sint Maarten

Militairen gaan aan boord van een toestel van de Koninklijke Luchtmacht wordt op de militaire vliegbasis Eindhoven geladen met hulpgoederen voor Sint Maarten. Beeld anp

Dat Sint Maarten deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, waren veel Nederlanders even vergeten. Bij een persconferentie naar aanleiding van de catastrofe die het eiland heeft getroffen kreeg premier Rutte de vraag 'waarom de Nederlanders niet waren geëvacueerd'. Hij moest de verslaggever en de rest van de natie eraan herinneren dat de burgers van Sint Maarten, net als die van Curaçao, Aruba en Nederland, ingezetenen zijn van het Koninkrijk der Nederlanden.

De bewoners van Sint Maarten zelf hebben slechte ervaringen met Den Haag. Nadat de orkaan Luis in 1995 over het eiland was geraasd, kwam de hulp moeizaam op gang. Haagse ambtenaren verloren zich in achterdocht, betutteling en regelneverij jegens de eilandbewoners, die zich dan ook terecht geschoffeerd voelden. Het was Holland op z'n smalst.

Nu de ravage op het eiland in volle omvang tot ons begint door te dringen - 60 tot 70 procent van de huizen is verwoest - is er geen plaats meer voor kleinzieligheid. Curaçao, hemelsbreed 917 kilometer van Sint Maarten gelegen, geeft het goede voorbeeld van directe solidariteit met de getroffenen. Nederland kan nu niet achterblijven. In de eerste plaats door ruimhartig bij te dragen aan de noodhulp (geef op giro 5125 van het Rode Kruis). In de tweede plaats door onbekrompen steun aan de wederopbouw van Sint Maarten.

President Macron van Frankrijk kondigde donderdag al aan naar Saint-Martin te vliegen om de Franse ingezetenen in het Caribisch gebied een hart onder de riem te steken. Koning Willem-Alexander en minister Plasterk maken zondag eerst een tussenstop in Willemstad om van daaruit te beslissen of ze Sint Maarten zullen bezoeken. Het illustreert het verschil in bestuurlijke betrokkenheid bij het Franse en het Nederlandse deel van het eiland.

Minister Plasterk en premier Rutte spreken de natie toe over de situatie op Sint Maarten. Beeld anp

De lokale autoriteiten staan tot overmaat van ramp ook nog eens met de rug naar elkaar toe. Juist nu de wederopbouw jaren zal vergen en het eiland orkaanbestendig moet worden gemaakt, zullen Frankrijk en Nederland zowel aan deze kant als aan de overkant van de oceaan de handen ineen moeten slaan.

De wederopbouw van Sint Maarten gaat honderden miljoenen, misschien miljarden kosten. Dat lijkt veel, totdat je bedenkt dat de rekening voor de hereniging van Duitsland zo'n 2.000 miljard euro bedroeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden