Nederland mist node monument in Korea

tTweemaal betuigde Zuid-Korea in de Volkskrant dank aan Nederland en onze toenmalige militairen voor hun inzet tijdens de Koreaanse oorlog....

Frank van der Meijden

Toen de communisten in het begin van de oorlog met het grootste gemak de zuidelijke troepen steeds verder terugdrongen, besloten de Verenigde Naties in te grijpen. Voor het eerst in de historie werd besloten soldaten onder de VN-vlag uit te zenden. Het werd ook de eerste vredesmissie waaraan Nederland – met ruim 5000 mensen – deelnam.

Een reis door Zuid-Korea is onmogelijk zonder diverse confrontaties met zowel het verleden als de nog steeds dreigende situatie. In 1953 werd er slechts een wapenstilstand ondertekend, verder is men nooit gekomen. Bijna zestig jaar na dato ligt in Korea nog steeds de zwaarst bewaakte grens ter wereld. Een andere, veel minder bekende historische plaats is Busan. Een klein grondgebied rond deze zuidelijke havenstad was het enige dat de Zuidelijke en Amerikaanse troepen in 1950 nog in handen hadden. De inzet van de VN-troepen bracht de kentering.

Blamage
Twee jaar na beëindiging van de oorlog deed het Koreaanse parlement het voorstel om in deze stad een VN herinneringsbegraafplaats op te richten. Sindsdien is dit het enige grondgebied ter wereld dat officieel in handen is van de VN. Er liggen 2300 buitenlandse strijders begraven, waaronder 117 Nederlanders. De begraafplaats wordt met veel respect en liefde onderhouden. Een internationale commissie, met daarin ook een vertegenwoordiger namens de Nederlandse regering, ziet toe op het wel en wee ervan. Dagelijks vinden er indrukwekkende ceremonies plaats met de vlag van de Verenigde Naties.

Tal van landen hebben op deze begraafplaats monumenten geplaatst ter herinnering aan hun omgekomen landgenoten. Zo niet Nederland. Hoe klein kan een land zijn? Ik weet dat in Nederland en op twee plaatsen in Korea monumenten zijn opgericht. Maar op deze, in diverse opzichten historische plaats mag een Nederlandse blijk van herinnering niet ontbreken.

Denk niet dat dit pleidooi komt van iemand met grote militaire sympathieën. Ik ben lid van de PvdA en stemde in juni op GroenLinks. Het is in 1950 de politiek geweest die besloot Nederlanders uit te zenden in de allereerste vredesmissie. In 2010 zou de politiek, en dan met name het ministerie van Defensie, aan deze blamage een einde moeten maken. Zelfs in demissionaire toestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden