Nederland mikt op unieke dubbelslag

De Nederlandse hockeyploegen stevenen in Barcelona af op een unieke dubbel. Beide teams staan vandaag in de halve finales en zijn favoriet voor de EK-titels....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Heel even leken Polen en Frankrijk de afgelopen week tot een stunt in staat, maar toen het er bij de laatste poulewedstrijden werkelijk op aankwam, prijkten op het affiche van de halve finales toch weer de vertrouwde namen van de sterkste vier Europese hockeylanden: Nederland, Duitsland, Spanje en Engeland.

Alle vier hebben de komende dagen kans geschiedenis te schrijven met een unieke dubbel, al lijkt slechts Nederland werkelijk bij machte in beide toernooien succesvol te zijn. Duitsland, bij de mannen, en Engeland, bij de vrouwen, zijn in de finales de waarschijnlijke tegenstanders.

Hoewel niemand de wenkbrauwen zal fronsen bij het aanschouwen van de laatste vier is het desondanks alweer twintig jaar geleden dat de Spaanse mannen de halve eindstrijd bereikten. De ploeg die bij de Spelen van Atlanta (1996) en de WK in Utrecht (1998) nog indruk maakte met een finaleplaats was op het Europese podium voor het laatst succesvol in Amstelveen in 1983 met de derde plaats.

Kampioen werd Spanje alleen in 1974, de enige keer dat het toernooi eveneens in eigen land (Madrid) werd gehouden. Die wetenschap zal Joost Bellaart, vandaag de coach van de tegenstander, allerminst geruststellen. Hoewel hij in vergelijking met de Spanjaarden beschikt over veruit de sterkste formatie, kan het vanavond in een stadion vol fanatieke supporters spoken.

De Engelse aanvoerder Parnham zei daarom niet eens zo ongelukkig te zijn in de halve eindstrijd tegenover wereld-en Europees kampioen Duitsland te staan. Hij vreest de ploeg van Maurits Hendriks (met Nederland al eens olympisch kampioen) meer dan de gehavende Duitsers die basisspelers Emmerling (gebroken hand) en Crone moeten missen.

Ondanks die handicap zal titelverdediger Duitsland weinig tegenstand ondervinden op weg naar de finale. Engeland toonde zich deze week zeer wisselvallig, de spelers klaagden over het gebrek aan een duidelijke visie bij de coach. Zo wonnen de Engelsen met 3-0 van Nederland om een dag later smadelijk van Schotland te verliezen. Polen leek daarvan te profiteren, maar in het afsluitende duel kreeg Hamilton zijn ploeg toch weer onder controle.

Veel consistenter toonden de Engelse vrouwen zich, die onder leiding van de Australische oud-international Tricia Heberle een ware metamorfose hebben ondergaan. Afgetraind en gericht op het enige doel, de titel en daarmee kwalificatie voor de Olympische Spelen, maakten zij in de poulewedstrijden indruk.

Nederland hoeft de Duitse vrouwen, vier jaar geleden nog finalist, niet te vrezen. Zeker niet gezien de scoringsdrift die de ploeg van Lammers in de eerste week aan de dag legde. Met veertig doelpunten voor en slechts twee tegen was het team op dat vlak het meest succesvol van alle ploegen.

De mannen van Bellaart hadden in de eerste week nog moeite hun concentratie te vinden tegen de kleinere landen en liepen zelfs tegen een onnodige nederlaag aan, de vrouwen kozen een andere strategie. Volgens Koos Formsma, voorzitter tophockey, kan die instelling niet los worden gezien van de voorbereiding van deze ploeg.

De voltallige selectie vertrok enkele dagen later dan gepland naar Barcelona om de begrafenis van de moeder van coach Lammers aanwezig bij te kunnen wonen. Formsma: `Je moet niet onderschatten welke impact dat op de speelsters heeft. Daar zijn vrouwen gevoelig voor.'

De mannen daarentegen hadden hun focus slechts op de laatste vier gericht en Formsma verwacht daarom vandaag een totaal andere ploeg aan het werk te zien. `De eerste week van het EK werd beschouwd als een extra week rust, daarom vond niemand het een probleem dat er eerst nog een zware Champions Trophy gespeeld moest worden', zei hij.

Bernhard Peters, de Duitse coach, verkoos vanwege het overvolle programma een B-team naar de Champions Trophy in Amstelveen af te vaardigen en zal de wraak van de spelersgroep daarom vrezen. Bellaart zei het al eerder: `Ik vind het een belediging dat Duitsland hier niet met de A-selectie is gekomen. Maar voor de finale van het EK is dat een mooie motivatie. '

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden