Cijfers bij het nieuwsCoronavirus
Nederland meldt bijna evenveel besmettingen als vorige week, in armste landen kreeg minder dan 10 procent een coronaprik
De cijfers bij het nieuws van donderdag: de Nederlandse besmettingscijfers dalen nauwelijks meer en ruim een kwart van de GGD-testen is positief. Rijke landen plannen extra boosters, in Burundi en de Democratische Republiek Congo kreeg minder dan 1 procent van de bevolking een eerste prik.
Daling besmettingscijfers lijkt te stokken, aantal nieuwe opnamen gehalveerd in een maand
Het aantal gemelde besmettingen in Nederland is nog maar net iets lager dan vorige week, terwijl er minder is getest. Na vijf weken van daling lijkt de afname te stokken. De afgelopen week zijn dagelijks 12.599 besmettingen gemeld, slechts 4 procent minder dan de 13.081 van de week daarvoor. Vorige week was de daling nog 16 procent op weekbasis. De weekcijfers zeggen meer over de trend dan de dagelijkse getallen. Woensdag en donderdag werden meer dan 14 duizend besmettingen gemeld, het zijn hogere aantallen door een storing eerder in de week. In de ziekenhuizen is de trend nog redelijk gunstig, hoewel ook hier de afname iets langzamer gaat dan eerder. Het dagelijks aantal nieuwe coronapatiënten is nu 179, begin december gingen er dagelijks nog ruim 350 patiënten met covid-19 naar het ziekenhuis.
Ruim kwart van testen positief
Het percentage positieve testen steeg in een week van 23,5 naar 25,5 procent, het hoogste weekgemiddelde dat door de GGD is geregistreerd. Sinds Eerste Kerstdag is meer dan 30 procent van de testen positief. De afgelopen week hebben dagelijks gemiddeld 47 duizend personen de GGD-teststraten bezocht, zo’n 4 duizend minder dan de week daarvoor. Deels kan de toename veroorzaakt zijn door zelftesters die een positieve uitslag kwamen bevestigen. Toch kan een hoog percentage positieve testen ook betekenen dat veel besmettingen onopgemerkt blijven.
Minder dan 10 procent inwoners armste landen kreeg eerste prik
In de 29 landen met de laagste inkomens, volgens een indeling van de Wereldbank, kreeg slechts 8,4 procent van de bevolking een eerste prik. In de 83 rijkste landen is 70 procent van de bevolking volledig gevaccineerd en kreeg 23 procent een booster. In 92 landen is het doel van de Wereldgezondheidsorganisatie niet gehaald om voor de jaarwisseling 40 procent van de bevolking een eerste coronaprik te geven. In Burundi en de Democratische Republiek Congo kreeg minder dan 1 procent een coronavaccin. Armere landen krijgen vaak ‘doses die bijna niet meer houdbaar zijn, en de leveringen missen belangrijke onderdelen, zoals injectiespuiten’, zei WHO-baas Ghebreyesus deze week op een persconferentie. Het vaccinaanbod gaat vooruit, aldus Ghebreyesus, maar de nadruk op boosters in rijke landen kan ertoe leiden zorgen dat de tekorten in lage-inkomenslanden toch oplopen.