#HetDuel

'Nederland mag weer de door Frankrijk veroorzaakte ellende oplossen'

Mali is een door Frankrijk verstoord wespennest, constateert Albert Nijmeijer, en nu mag Nederland de ellende oplossen. Kees Homan steunt de uitzending van Nederlandse militairen naar het Afrikaanse land.

Franse troepen in Mali. Beeld afp

Geachte heer Homan,

De asymmetrische oorlog die ons in Mali te wachten staat is meer dan een confrontatie tussen hightech-militairen en fanatieke moslimfundamentalisten. Het Nederlandse leger moet zich houden aan de mensenrechten terwijl de vijand burgers gijzelt en onthoofdt. Een vijand die aanslagen pleegt om de lokale bevolking ervan te overtuigen dat haar veiligheid niet door het Malinese leger kan worden gewaarborgd. Een vijand die de water- en elektriciteitsvoorziening tot haar doelen rekent, wetende dat bij uitstek de bevolking daaronder lijdt.

Of het nu gaat om Irak, Afghanistan of Mali, terreur, chaos en te langzame vooruitgang ontaarden steevast in een toenemende weerstand onder de lokale bevolking jegens de aanwezige buitenlandse militairen - die bij hun entree nog wel worden toegejuicht, maar uiteindelijk toch vooral worden gezien als bezetters.

De meeste westerse militairen die bij vredesoperaties sneuvelen of gewond raken, zijn slachtoffer van bermbommen. Zelf mogen zij geen landmijnen inzetten tegen terroristen. Zware artillerie en vliegtuigbommen mogen alleen worden ingezet tegen personen in de open vlakte die herkenbaar zijn als strijder. En de Nederlandse militair mag alleen schieten als de kogels hem al om de oren vliegen - omdat sommige politieke partijen Nederlandse soldaten zien als mensenrechtenactivisten in camouflagepak.

In 1993 riep een Franse Unprofor-commandant het Bosnische Srebrenica uit tot 'safe area', terwijl men wist dat deze stad niet viel te verdedigen. Juli 1995 drongen Servische troepen de enclave binnen, Nederlandse VN-troepen stonden machteloos en de rest is geschiedenis.

De huidige gevaarlijke situatie in Mali is een direct gevolg van het Franse ingrijpen in Libië - waar nu ook chaos heerst. Het lijkt erop dat Nederlanders wederom de door Fransen veroorzaakte ellende mogen oplossen.

Albert Nijmeijer is lezer van de Volkskrant en werkzoekende.

Morgen in de Volkskrant en in de loop van de ochtend op Volkskrant.nl het antwoord van Kees Homan.

 
De Nederlandse militair mag alleen schieten als de kogels hem al om de oren vliegen - omdat sommige politieke partijen Nederlandse soldaten zien als mensenrechtenactivisten in camouflagepak
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden