Nederland maakt zich klaar voor de 'belastingrace naar de bodem'

Afschaffen dividendbelasting ontbeert ratio en druist bovendien in tegen Europees beleid.

Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Buitenlandse aandeelhouders hoeven geen belasting meer te betalen over hun winstuitkering in Nederland. De afschaffing van de dividendbelasting is een van de eerste wapenfeiten van het kabinet-Rutte III. Waarom uitgerekend dit cadeautje aan het bedrijfsleven wordt uitgedeeld is de voltallige oppositie een raadsel. Het kost 1,4 miljard, maar wat het oplevert is onduidelijk.

Een bevredigend antwoord kon premier Rutte donderdag ook niet geven in de Tweede Kamer. De premier zegt ervan overtuigd te zijn dat het beter is voor het fiscale vestigingsklimaat en dus banen zal opleveren maar bewijzen daarvoor ontbreken. Zelfs zijn eigen fractievoorzitter Dijkhoff geeft dat toe. 'Het is een gok', zei deze.

Adequater lijkt de omschrijving 'onbewezen medicijn' van PvdA-fractievoorzitter Asscher, die daarmee terecht suggereert dat het kabinet zich heeft laten meeslepen door de lobby van het bedrijfsleven. Ook het Centraal Planbureau gelooft niet dat buitenlandse bedrijven hun vestigingskeuze laten afhangen van de dividendbelasting - andere fiscale factoren spelen een veel grotere rol.

Het afschaffen van de dividendbelasting en het verlagen van de vennootschapsbelasting van 25 naar 21 procent lijken vooral bedoeld om Nederland wedstrijdklaar te maken voor de bekende 'belastingrace naar de bodem', die door de aangekondigde tariefsverlaging in de VS en Groot-Brittannië opnieuw is ingezet. Het kabinet geeft hiermee geen blijk van vertrouwen in de concurrentiepositie van Nederland en gaat bovendien in tegen het Europese beleid om internationale belastingontwijking te bestrijden.

Het verweer van Rutte is dat bedrijven hiermee gecompenseerd worden voor de hogere (klimaat-)kosten en het afschaffen van belastingvoordeeltjes die van Nederland een belastingparadijs maken. De vraag is of dit zo is. Bedrijven en hun goedbetaalde fiscalisten slagen er altijd in om de mazen in de wet te vinden.

De 'gewone, normale' burger van Rutte die braaf zijn belasting betaalt, schiet met deze ingreep niets op. Om het 'Vertrouwen in de toekomst' - zoals het regeerakkoord is gedoopt, te herstellen had het kabinet zinniger cadeau-tjes kunnen uitdelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden