Column

Nederland, luilekkerland van nepotisme, omkoping en corruptie

 

Peter de Waard

Nederland is niet alleen een belastingparadijs, maar ook een luilekkerland van nepotisme, belangenverstrengeling, omkoping en corruptie. De moraal en de ethiek lijken inmiddels zo ver weg dat bijna buitenlandse waarnemers zouden moeten worden gevraagd om volgende week toezicht te houden op een eerlijk verloop van de verkiezingen voor de Provinciale Staten.

Nu zelfs pseudo-ambtenaren van de staatsbank ABN Amro mogelijk zijn betrokken bij witwassen en terrorismefinanciering is de polder het Griekenland, zo niet het Sicilië van Noord-Europa.

In Amsterdam zijn liquidaties binnen het criminele milieu schering en inslag zonder dat iemand zich daarover nog echt druk maakt. De premier - de hoogste bestuurder van het land - vindt dat jihadisten beter kunnen sneuvelen dan achter tralies belanden, zoals in een gewone rechtsstaat het geval hoort te zijn.

Een openbaar ministerie dat een crimineel 4,7 miljoen gulden cadeau doet om een grotere crimineel te pakken gedraagt zich als justitie in een ordinaire bananenrepubliek. Ex-staatssecretaris Fred Teeven vindt dergelijk handjeklap met criminelen 'volledig juist en terecht', hoewel de deal het daglicht niet kan velen.

Politici achten het normaal dat opdrachten worden gegund aan familieleden of bevriende projectontwikkelaars. Als ze uit een partij worden gezet, zoals Jos van Rey, kunnen ze zich weer verkiesbaar stellen in een nieuw opgerichte partij. Of ze lopen zoals een statenlid in Gelderland gewoon uit de vergadering.

Zelden zijn in een jaar tijd zoveel bedrijven in opspraak geraakt door grootschalige corruptie: Imtech in Polen en Duitsland en SBM Offshore in Zuid-Amerika en Afrika. De Rabobank is geconfronteerd met beschuldigingen van witwassen in de VS - amper een jaar nadat bleek dat in de Libor-affaire handelaren ten eigen voordele de rente manipuleerden. En nu zijn zes bankiers van ABN Amro over de schreef gegaan in Dubai. De zozeer geprezen handelsgeest en VOC-mentaliteit van het Nederlandse zakenleven is doordrenkt van corruptie zonder dat sprake is van enige nationale schaamte. Nieuw is deze karaktertrek niet. Corruptie tierde welig tijdens de Gouden Eeuw en de letters VOC stonden later ook wel voor 'Vergaan Onder Corruptie'.

Nederland wast zijn handen graag in onschuld door te wijzen op internationale onderzoeken, waarbij het de schone schijn weet op te houden. Volgens de Corruption Perceptions Index van het anti-corruptiebureau Transparency zijn van de 174 landen in de wereld slechts zeven minder corrupt dan Nederland. In dit onderzoek wordt echter geen rekening gehouden met het gedrag van private bedrijven.

Als uitlekt dat SBM Offshore een ambtenaar heeft omgekocht in Nigeria of Brazilië kost dat die landen strafpunten, maar blijft Nederland buiten schot.

Zo kan het paradijs luilekkerland blijven.

Reageren?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden