Nederland lost schulden Antillen op

Nederland biedt een oplossing voor de schulden van de Nederlandse Antillen. Dat is de belangrijkste uitkomst van de Ronde Tafel Conferentie (RTC) die zaterdag op Curaçao werd gehouden....

ANP

In ruil maken de Antillen afspraken over onder meer een deugdelijke begroting en het voorkomen van nieuwe schulden, zei premier Balkenende na afloop van de RTC. Balkenende was voorzitter van de conferentie.

Wat voor oplossing Nederland gaat bieden voor de schulden van de Antillen, is nog niet bekend. Er is niet gezegd dat Nederland de schuld van 2,4 miljard euro zal overnemen, zoals directeur Tromp van de Bank van de Nederlandse Antillen onlangs voorstelde. Herfinanciering en herstructurering behoren ook tot de mogelijkheden.

Premier Etienne Ys is heel tevreden met de belofte van Nederland. ‘Nederland heeft daarmee een behoorlijke last op de schouders genomen’, vindt hij.

De delegatieleider van Curaçao, gedeputeerde Sedney Ignacio, wijst erop dat de Antillen ook heel wat hebben beloofd. ‘En zo hoort het ook’, aldus de politicus van de FOL van Anthony Godett. Zo moeten binnen vier maanden afspraken worden gemaakt over onder meer beheer van en toezicht op de financiën.

Delegaties van Nederland, de Nederlandse Antillen, Aruba en de vijf Antilliaanse eilanden praatten zaterdag in Willemstad met elkaar over nieuwe verhoudingen binnen het Koninkrijk. Dat was nodig omdat uit referenda bleek dat het grootste deel van de bevolking van de eilanden niet verder wil met de huidige staatkundige structuur.

Curaçao en Sint Maarten willen een status aparte. Bonaire, Sint Eustatius en Saba willen directere banden met Nederland. In de slotverklaring wordt dat ‘een nieuwe status van bijzondere aard’ genoemd.

Per 1 juli 2007 zouden de nieuwe verhoudingen moeten ingaan. Ook dat staat op papier. Hoewel minister Pechtold van Koninkrijksrelaties al diverse malen te kennen had gegeven niet te geloven dat de nieuwe verhoudingen zo snel al gerealiseerd kunnen worden, heeft hij nu toch met die datum ingestemd. ‘Het is een werkdatum’, aldus de minister.

Afgesproken is dat in maart 2006, juli 2006 en januari 2007 opnieuw conferenties worden gehouden. Ook moet nog een slotconferentie worden gepland.

Vooraf was op de Antillen discussie ontstaan over de duur van de RTC. De uitgetrokken vijf uur vonden de delegaties veel te kort, ook met het oog op het laatste overleg op Bonaire dat eind oktober nog zestien uur duurde. Premier Ys gaf achteraf het ongelijk van de delegatieleden toe. ‘De vergadering is efficiënt verlopen’, zo vindt hij. ‘Ik wil Balkenende daar publiekelijk mee feliciteren’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden