Nederland loopt niet warm voor kalkoen

YSSELSTEYN - Vraag de kalkoen wat hij eet met Kerstmis en zijn verzorger René Arts (41) zegt: 'Tarwe, mais, soja.' Wat meer is: zijn kalkoenen kunnen het navertellen. Want Kerstmis is geen grote bedreiging voor de Nederlandse kalkoen. Tot verdriet van Arts, dat wel.

Beeld reuters

Je hebt kalkoenen en kerstkalkoenen. Kalkoenen, dat zijn de vogels van Arts in Ysselsteyn. Beleefd klopt hij op de houten staldeur met een foto van een kalkoen erop. 'Kalkoenen zijn een beetje dom', zegt hij. 'Ze zouden kunnen schrikken.' Als de deur opengaat, kijken we in een stal van 100 bij 14 meter waarin 4.500 kalkoenhanen rondstappen.

Ze hebben bolronde gevederde witte lijven, hoge poten en gerimpelde nekken met een kale kop waaruit gakkende geluidjes ontsnappen. Een kruising tussen een kip en een struisvogel.
Als Arts iets roept, steken ze hun snavels in de lucht. Bij sommige hanen kleurt de kop blauw. Dat is een teken dat ze volwassen worden, zegt Arts. Deze zijn achttien weken. Nog een paar weken en ze kunnen geslacht worden.

Het mes wacht
Zo ziet het leven van een kalkoen in Nederland eruit: scharrelend in een sta lmet zijn duizenden bij elkaar. Zestien tot twintig weken, dan wacht het mes. Hoeveel kalkoenen in een stal mogen is per wet geregeld: maximaal 58 kilo per vierkante meter, zeg maar 2,5 kalkoen.
Maar hij doet zijn best om het zijn dieren naar de zin te maken, zegt Arts. De ramen bieden licht en lucht. Op de vloer ligt strooisel, aan de achterkant hebben de vogels een uitloop van 400 vierkante meter. 'Je zou dit bijna scharrelkalkoenen kunnen noemen.'

Kalkoenmesters in Nederland vormen een piepkleine sector. Er zijn er vijftig van, die bijna allemaal zijn aangesloten bij de vereniging Bevordering Afzet Vleeskalkoenen (BAV) waarvan Arts de secretaris is. Samen brengen ze jaarlijks bijna drie miljoenen kalkoenen groot.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden