nieuwscoronacijfers

Nederland loopt door hoog vaccinatietempo in op andere Europese landen

Nederland vaccineert de afgelopen dagen sneller dan Frankrijk en België. De situatie in ziekenhuizen is nog altijd ‘zeer ernstig’, met in Brabant-Zuidoost relatief de meeste nieuwe opnamen.

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen
Diederik Gommers van Erasmus MC krijgt eind januari zijn tweede coronavaccin. Beeld ANP
Diederik Gommers van Erasmus MC krijgt eind januari zijn tweede coronavaccin.Beeld ANP

Door het hogere priktempo begint Nederland op omliggende Europese landen in te lopen. Woensdag kwamen er 40 duizend nieuwe vaccinaties bij, waardoor het totaal op 416 duizend uitkomt. Het grootste deel van deze vaccinaties zijn geteld: toegediend in ziekenhuizen of door de GGD. Alleen bij het aantal vaccinaties van de verpleeghuizen en andere zorginstellingen gaat het om een schatting. Het tempo in Nederland ligt de laatste dagen ook hoger dan in bijvoorbeeld België en Frankrijk. Deze landen hebben nog altijd meer vaccins toegediend, maar het verschil met Nederland wordt kleiner. Denemarken is van de 27 EU-lidstaten het verst gevorderd. Binnen de EU staat Bulgarije onderaan. Nederland heeft de laatste dagen Letland en Oostenrijk ingehaald. Nederland heeft nog genoeg vaccins in voorraad om de komende periode de achterstand verder in te lopen.

Verbetering in Amerikaanse ziekenhuizen

De situatie in de Amerikaanse ziekenhuizen is de laatste weken verbeterd. In onder meer Californië lagen de ziekenhuizen overvol, maar ook hier is er sprake van een afname van de bezetting. De jongste golf met ziekenhuisopnamen kwam aanzienlijk hoger dan de eerste en tweede golf. Het aantal patiënten is van ruim 130 duizend patiënten gezakt naar 93 duizend. Ook het aantal besmettingen vertoont een dalende lijn. De sterfte is nog wel hoog, maar lijkt zich te stabiliseren. Elke dag sterven er in de VS ruim drieduizend inwoners.

Situatie in ziekenhuizen zeer ernstig

In zeker 24 van de 25 veiligheidsregio’s is het aantal gemelde ziekenhuisopnamen deze week ‘zeer ernstig’, zo valt af te leiden uit de dinsdag gepresenteerde Routekaart coronamaatregelen. Pas als er omgerekend minder dan 27 personen op de miljoen inwoners in het ziekenhuis worden opgenomen verandert in een regio het predicaat ‘zeer ernstig’ in ‘ernstig’. Regio Brabant-Zuidoost meldde deze week de meeste nieuwe coronapatiënten, omgerekend 115 per miljoen inwoners. Het aantal coronapatiënten neemt op weekbasis toe in 6 regio’s. In Friesland liep het aantal gemelde opnamen op met 55 procent, naar 91 per miljoen inwoners. Flevoland meldde minder dan 27 coronapatiënten per miljoen inwoners en zit daarmee als enige in het risiconiveau ‘ernstig’. Dit aantal zal in werkelijkheid hoger liggen niet alle ziekenhuizen in Flevoland delen momenteel hun data met Stichting Nice.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden