Cijfers bij het nieuws

Nederland loopt achterstand bij vaccineren nog niet in

Het tempo van de vaccinaties in Nederland ligt deze week iets hoger.

Semina Ajrovic en Xander van Uffelen
Een bewoonster van Residentie Moermont van zorginstelling TanteLouise wordt gevaccineerd. Beeld ANP
Een bewoonster van Residentie Moermont van zorginstelling TanteLouise wordt gevaccineerd.Beeld ANP

Dagelijks geven de GGD’s en zorginstellingen inmiddels zo’n 15 duizend prikken per dag, waardoor er vrijdagmiddag in totaal 215 duizend personen een vaccinatie hebben gekregen. De GGD’s hebben van dit aantal 152 duizend inentingen uitgevoerd, de zorginstellingen de overige 63 duizend. Ook in andere landen gaat het tempo omhoog, zodat Nederland de achterstand op buurlanden in de Europese Unie nog niet inloopt. Het gat met Duitsland, Frankrijk en België wordt echter ook niet veel groter meer. Dat Nederland pas 13 op de 1.000 personen heeft gevaccineerd en Duitsland bijvoorbeeld al 27 op de 1.000 heeft vooral te maken met de late start en het slome begin. Denemarken is van de EU-landen het voortvarendst: het heeft 38 op de 1.000 inwoners gevaccineerd.

Griekenland draait opening middelbare scholen deels terug

Griekenland heeft de beoogde opening van middelbare scholen, komende maandag, deels teruggedraaid. Het land wilde na twee maanden van sluiting ook de tieners weer naar school krijgen. Maar de recente uitbraak van nieuwe besmettingen in enkele regio’s dwingt de Griekse regering tot een andere keuze. In enkele regio’s moeten de scholieren thuisblijven. De basisscholen zijn in Griekenland al sinds begin januari weer open. Griekenland wist de tweede golf na november flink terug te dringen en heeft een derde golf tot nog toe kunnen vermijden.

In vijf regio’s zijn de aantallen weer gedaald naar het niveau ‘zorgelijk’

In vijf van de 25 regio’s is de situatie niet langer ‘ernstig’ te noemen, maar zijn de besmettingen dusdanig afgenomen dat sprake is van het predicaat ‘zorgelijk’. In Amsterdam, lange tijd een brandhaard tijdens de tweede golf, is het aantal besmettingen gedaald tot 139 besmettingen per week per 100 duizend inwoners. Boven de 150 per 100 duizend is sprake van een ernstige situatie. Ook in de regio’s Utrecht en Haaglanden zijn er minder besmettingen. In de regio’s Limburg-Noord en Brabant-Zuidoost daarentegen is de situatie nog altijd ‘zeer ernstig’, met omgerekend 290 besmettingen per 100 duizend inwoners. In de regio’s Zaanstad en Brabant-Zuidoost is het aantal besmettingen de afgelopen week nog opgelopen, maar in de overige regio’s is sprake van een daling. Voor heel Nederland is het aantal besmettingen met 13 procent afgenomen naar zo’n 32 duizend besmettingen per week.

Lees verder

Meer weten over corona in andere landen? Hier vindt u de belangrijkste grafieken en kaarten.

Wilt u meer weten over corona in Nederland? Hier zetten we de belangrijkste grafieken en kaarten op een rij.

Cijfers over vaccins in Nederland en de rest van de wereld vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden