Nederland loopt achter met besparen energie

Nederland haalt de klimaatdoelen die het zichzelf heeft opgelegd niet. Vooral de energiebesparing valt fors tegen.

Van onze verslaggeefster Kim van Keken

Dat blijkt uit een evaluatie van het Planbureau voor de Leefomgeving en het Energieonderzoek Centrum Nederland. Het demissionaire kabinet had zichzelf ambitieuze klimaatdoelen opgelegd: 30 procent reductie van broeikasgassen in 2020 en elk jaar een energiebesparing van 2 procent.

Volgens de evaluatie, die vandaag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd, schommelt die laatste besparing jaarlijks rond de 1 procent. Alle sectoren lopen achter, behalve de land- en tuinbouw.

Convenanten

Het klimaatprogramma van het kabinet is veelal gestoeld op convenanten (oftewel vrijwillige afspraken). De onderzoekers zeggen dat daardoor ‘een beweging’ is ontstaan, maar de doelen worden niet gehaald. Uit de evaluatie blijkt dat aanvullend beleid nodig is. De onderzoeksbureaus doen veel suggesties, variërend van een slooppremie op huishoudelijke artikelen tot ‘de truck van de toekomst’.

Maar vooral in de woningmarkt is nog veel winst te halen, in zo’n zes miljoen oude woningen en kantoren. Te denken valt aan het verplicht energiezuiniger maken van sociale huurwoningen. Nu hebben corporaties zich gebonden aan convenanten.

Verleiden

Een volgend kabinet moet kiezen uit de maatregelen. Miljardeninvesteringen zijn sowieso nodig, zeggen de bureaus. ‘Of de overheid nu gaat verplichten of verleiden, energiebesparing vraagt forse investeringen.’

Op korte termijn (tot 2011) zien de doelen voor de reductie van broeikasgassen er, mede dankzij de recessie, wel goed uit. Voor de langere termijn zijn volgens de evaluatie maatregelen nodig – vooral in de industrie.

Zonnepanelen in Amersfoort (Marcel van den Bergh / de Volkskrant) Beeld Marcel van den Bergh
Zonnepanelen in Amersfoort (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden