Nederland lobbyt voor speciaal MH17-tribunaal

Nederland is een lobby begonnen bij de permanente leden van de VN-Veiligheidsraad om schuldigen van de ramp met vlucht MH17 voor een rechtbank te krijgen. Met China, Rusland, de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al diverse juridische mogelijkheden besproken.

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zal er alles aan doen om de schuldigen van de ramp met vlucht MH17 te berechten.Beeld anp

Dat zegt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken vandaag in een interview met de Volkskrant. Vorige week gaf zijn departement al toe dat het opsporingsteam met 'betrokken landen' overlegt over de beste optie voor vervolging. Met wie er werd gesproken, was niet duidelijk.

'We denken na over een berechtingsmechanisme', zegt Koenders nu. 'Ik heb onlangs zeer intensief alle vijf permanente leden van de VN-veiligheidsraad gesproken - China, Rusland, De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië - om te herbevestigen dat VN-resoluties 2166 en 2202 worden uitgevoerd. Daarin staat onder meer dat ieder land zich maximaal moet inspannen om schuldigen voor het gerecht te krijgen.'

'We hebben opties besproken hoe de berechting van schuldigen kan plaatsvinden. Welke opties dat zijn, zeg ik niet. Er moet eerste internationale consensus over zijn.'

Aangezien hij spreekt met de leden van de VN-Veiligheidsraad, ligt het voor de hand dat wordt ingezet op een VN-tribunaal. Aangezien Nederland het onderzoek naar de ramp leidt, ligt het ook voor de hand dat de rechtbank in Nederland wordt gevestigd. Koenders wil dat niet bevestigen.

Rusland heeft ondertussen wel al toegezegd dat het er alles aan zal doen om de schuldigen van de MH17-ramp achter de tralies te krijgen, zo hoorde Koenders toen hij eerder deze maand in Moskou was. 'Ik heb Rusland gevraagd om een herbevestiging dat de twee VN-resoluties door Moskou worden uitgevoerd. Dat hebben ze gedaan', zegt de bewindsman.

Dat Nederland nadenkt over manieren om een schuldige te berechten, betekent nog niet dat een verdachte in het vizier is, benadrukt Koenders. 'Het is juist van belang om na te denken over berechting op een moment dat er nog geen verdachte is. Als je dat pas daarna doet, dan politiseer je de wijze van berechting.'

Alle 298 inzittenden van rampvlucht MH17 kwamen op 17 juli 2014 om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied in Oost-Oekraïne. Veel westerse media gaan ervan uit dat het vliegtuig is neergeschoten met een van de grond afgeschoten raket door pro-Russische rebellen. De Russen beschuldigen juist de Oekraïners daarvan.

De Onderzoeksraad Voor Veiligheid buigt zich momenteel over de vraag wat de oorzaak van de ramp is. Het Openbaar Ministerie doet vervolgens onderzoek naar mogelijke daders. De eerste onderzoeksresultaten worden in oktober verwacht.

Lees het interview morgen in de Volkskrant en vanavond op de site en de apps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden