Nieuws

Nederland liep vooruit op importverbod door meer Russische diesel te importeren

Nederland en andere Europese landen hebben vlak voor de ingangsdatum van de dieselboycot nog snel flinke hoeveelheden Russische diesel geïmporteerd. Vanaf 5 februari mogen EU-landen geen diesel uit Rusland meer importeren.

Nina Eshuis
Een dieselinstallatie bij het olieveld Yarakta in het Russische Irkoetsk. Beeld REUTERS
Een dieselinstallatie bij het olieveld Yarakta in het Russische Irkoetsk.Beeld REUTERS

In de maanden november, december en januari was de invoer van Russische diesel via Nederlandse havens flink hoger dan in de maanden daarvoor. De import van ruwe olie is sinds 5 december al verboden. Europa is voor diesel grotendeels afhankelijk van import, en Rusland is een belangrijke exporteur van diesel naar Europa. Voor de oorlog kwam ongeveer de helft van de geïmporteerde diesel uit Rusland. Nederland voert vanwege de raffinaderijen in de Rotterdamse haven als enige EU-land meer diesel uit dan het importeert. De laatste maanden komt al een groter deel van de diesel uit andere landen, waaronder Saoedi-Arabië, de VS en India.

De prijs voor diesel schoot sinds de oorlog in Oekraïne omhoog en is inmiddels aan de pomp nagenoeg op hetzelfde niveau als de prijs voor benzine. Handelaren houden er rekening mee dat het importverbod de prijzen voor diesel verder opdrijft.

null Beeld

In juni 2022 is het dieselverbod aangekondigd in het zesde sanctiepakket van de Europese Unie. Het kabinet heeft daarna opdracht gegeven aan het Centraal Orgaan voor de Voorraadvorming van Aardolieproducten (COVA) om de strategische dieselvoorraad verder uit te breiden. Nederland heeft diesel op voorraad voor zo’n 90 dagen binnenlands gebruik.

Diesel is met name van belang voor de logistieke sector. De helft van het Nederlandse verbruik gaat naar vrachtwagens en internationale scheepvaart. Zo’n 18 procent wordt verbruikt door personenauto’s, 14 procent door bestelbussen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden