Nederland levert relatief weinig militairen VN-missie

Nederland levert relatief gezien een heel kleine personele bijdrage aan vredesmissies van de Verenigde Naties (VN). Dat blijkt uit cijfers van de Britse krant The Guardian. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie stuurt Nederland veel meer manschappen op missies onder de vlag van de NAVO en de Europese Unie (EU).

Nederlandse marchausees als VN-politie in een kamp met door Soedan uitgezette Zuid-Soedanezen. Zij begeleiden een politiepost nabij Juba. Beeld anp

Uit de cijfers van The Guardian blijkt dat Nederland weliswaar 1,65 procent levert van het budget van de VN-vredesmachten voor 2013 tot 2015, maar dat er nauwelijks manschappen worden ingezet. In Sudan zijn 26 mensen actief, in het Midden-Oosten 11 en in Afghanistan 2. In totaal dus 39 mensen. Dat steekt schril af bij landen als Brazilië, India, Frankrijk, maar ook Nepal en Nigeria, die stuk voor stuk duizenden militairen uitgezonden hebben onder een VN-vlag.

'We dragen inderdaad niet in groten getale bij', bevestigt een woordvoerder van Defensie. Volgens de woordvoerder zijn er in Afghanistan wel veel meer Nederlanders actief, maar dan onder de vlag van de NAVO. Hetzelfde geldt voor de missie aan de Turks-Syrische grens en voor de kust van Somalië, waar piraterij wordt tegengegaan. Ook neemt Nederland deel aan een aantal kleinere missies, vooral onder de vlag van de NAVO en de EU.

'Er worden afwegingen en afspraken gemaakt over de militaire bijdragen. Waar kunnen we onze bijdrage leveren?', legt de woordvoerder uit. De behoefte aan een Nederlandse bijdrage hangt vaak ook af van de locatie van het conflict. 'In Afrika zijn veel VN-missies waar veel Afrikaanse landen aan deelnemen.'

Het land dat de meeste militairen levert aan VN-vredesmissies is overigens Pakistan. Liefst 8251 Pakistani's zijn actief voor de VN, vooral in Congo (3755), Liberia (2018) en Ivoorkust (1548).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.